در این نوشته می خوانید:
ارتودنسی یکی از روش های متداولی است که برای اصلاح نظم دندان ها و داشتن لبخند زیبا مورد استفاده قرار می گیرد. در روش های درمان ارتودنسی از ابزارهای مختلفی استفاده می شود. اگرچه انجام فعالیت های ورزشی در طول مدت درمان ارتودنسی مانعی ندارد، اما بسیاری از افراد نگران هستند که مبادا ورزش کردن به ابزارهای ارتودنسی آن ها آسیب برساند. باید به این نکته توجه داشت که در طول مدت درمان ارتودنسی باید از ورزش هایی که در آن ها به سر و صورت ضربه وارد می شود، خودداری کرد. اگر فرد از دستگاه های متحرک ارتودنسی استفاده می کند، هنگام ورزش باید آن ها را از دهان خارج کند. توجه داشته باشید چنانچه در طول ورزش ضربه شدیدی به دهان و دندان بیمار وارد شده و دندان ها لق شدند، لازم است فوراً به متخصص ارتودنسی مراجعه شود.
انجام فعالیت های ورزشی برای سلامت کودکان، نوجوانان و بزرگسالان بسیار حائز اهمیت است و به همین دلیل حتی در طول مدت درمان ارتودنسی نیز باید فعالیت های ورزشی را ادامه داد. ارتودنسی هیچ مانعی برای ورزش کردن ایجاد نمی کند، اما افرادی که تحت درمان ارتودنسی هستند باید مراقبت هایی را در حین ورزش کردن داشته باشند تا از آسیب وارد شدن به دندان های خود جلوگیری کنند.
در حین انجام برخی از فعالیت های ورزشی ممکن است ضربه هایی به دهان و دندان افراد وارد شود. به همین دلیل در همه ورزش ها حتی ورزش هایی مانند فوتبال، بسکتبال، ژیمناستیک، دوچرخهسواری و … ابزارهایی برای محافظت از اندام های ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی از ورزش ها که احتمال برخورد با صورت وجود دارد، باید حتماً از محافظهای دهان برای حفاظت از دندان ها در برابر ضربه ها و برخوردهای غیر منتظره استفاده کرد. لازم است در کنار استفاده از محافظهای دهان از سایر ابزارهای محافظتی نیز استفاده شود. ابزارهای محافظتی در هر ورزشی منحصر به فرد است به عنوان مثال کلاه های ایمنی، عینک و محافظهای صورت جزو ابزاری است که برای هر ورزشی به طور مخصوص طراحی می شود و توصیه می شود حتما هنگام انجام هر فعالیت ورزشی از ابزارهای محافظتی مخصوص آن به طور کامل استفاده نمایید.
لازم است بدانید محافظ دهان وسایلی از جنس لاستیک، سیلیکون و یا سایر مواد هستند که در اندازه های کوچک و قابل حمل ساخته می شوند و از دندان ها و ابزارهای ارتودنسی در برابر برخوردها و ضربه ها محافظت می کنند. انواع مختلفی از محافظهای دهان وجود دارد که برخی از آن ها در بازار به فروش می رسند، اما بهتر است به متخصص ارتودنسی مراجعه کرده و یک محافظ دهان مخصوص دندان های خود سفارش دهید تا به طور کامل روی دندان ها قرار گرفته و از آن ها به خوبی محافظت نماید.
اگر با وجود همه مراقبت ها آسیبی به دهان و دندان بیمار وارد شود، باید فوراً به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد زیرا ممکن است سیم های ارتودنسی بشکنند و بیمار مبتلا به خونریزی لثه و یا شکستگی دندان ها شود. بنابراین اهمیت استفاده از محافظهای دهان در حین ورزش به طور کامل مشخص می شود زیرا آسیب رسیدن به ابزارهای ارتودنسی نه تنها مانع اتمام درمان ارتودنسی می شود، بلکه ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به دندان ها وارد نماید.
در نهایت دقت داشته باشید اگر با احتیاط کامل ورزش نکنید ممکن است به شما آسیب وارد شود. بنابراین داشتن ایمنی در زمین ورزش اولویت هر ورزشکار باید باشد. همچنین لازم است هنگام انجام هر فعالیت ورزشی تمرکز خود را حفظ کنید و به دقت به محیط اطراف توجه داشته باشید تا بتوانید از خودتان در برابر خطرات احتمالی حفاظت کنید.
علاوه بر این آگاهی داشتن از نحوه برخورد با شرایط اضطراری بسیار حائز اهمیت است. اگر یکی از ابزارهای ارتودنسی شما آسیب دید، فوراً به متخصص ارتودنسی خود مراجعه نمایید تا اقدامات لازم را انجام دهد. لازم است جعبه کمک های اولیه را نیز همواره در نزد خود داشته باشید تا در موقعیت های مورد نیاز از آن استفاده کنید.