در این نوشته می خوانید:
همه ما در اطراف خود افرادی را دیده ایم که با باز شدن دهانشان و تماشای لبخندشان دندان های شلوغی روی هم انباشته شده اند؛ اما دلیل این ازدحام دندان ها چیست؟ آیا راه درمانی دارد؟ روش درمان ازدحام دندان ها به چه صورت است؟ عوارض ازدحام دندان ها چیست؟ اگر مایل هستید از پاسخ سؤالات فوق مطلع شوید، حتماً مطالب را تا انتهای مقاله به دقت بخوانید.
علت اصلی این اختلال کوچک بودن فک و ناکافی بودن فضا برای رشد دندان ها اعلام شده است. علاوه بر این در برخی مواقع دندان ها بیش از اندازه رشد می کنند و همین امر سبب ازدحام دندان ها می شود. اگر در اسرع وقت به دنبال درمان این عارضه باشید، از مشکلات و عوارض طولانی مدت آن در امان خواهید بود. در اکثر موارد ازدحام دندان ها و کوچک بودن فک مسئله ای کاملاً ژنتیکی و ارثی می باشد؛ اما تمام شلوغی های دندان مربوط به موارد ارثی نمی شود. گاهی اوقات مشکلات برخی دندان ها ممکن است بر اثر زبان زدن به آن و یا مکیدن بیش از حد انگشتان دست اتفاق بیفتد. در برخی موارد نیز علت این ناهنجاری شکاف کام و لب اعلام شده است. یکی از مشکلاتی که ازدحام دندان ها به وجود می آورد، پنهان ماندن دندان عقل در زیر لثه می باشد (دندان عقل نهفته). این مورد می تواند عفونت لثه و درد را در افراد تشدید کند.
همان طوری که در متون بالاتر ذکر شد، پنهان ماندن دندان عقل در زیر لثه یکی از تأثیرات ازدحام دندان ها به شمار می رود. در حقیقت اگر بخواهیم موضوع را ریشه یابی کنیم دلیل اصلی پنهان شدن و عدم رشد دندان عقل، کوچک بودن فک گزارش می شود. اگر فک کوچک باشد و دندان عقل نتواند به خوبی رشد کند باعث صدمه به ریشه سایر دندان ها خواهد شد. به دنبال آن دندان عقل نهفته شده، می تواند در کج شدن سایر دندان ها و ایجاد نازیبایی لبخند افراد بسیار تاثیرگذار باشد. از این رو بسیاری از ارتودنتیست ها توصیه می کنند در وحله اول دندان عقلتان را بکشید. پس از آن اقدام به ارتودنسی دندان ها کنید. در این صورت از طرف دندان عقل نیز فشار زیادی به ریشه ها وارد نخواهد شد.
شلوغی و ازدحام دندان ها تأثیرات منفی به دنبال خواهد داشت. با شلوغ شدن و نامرتبی دندان ها جویدن غذا به سهولت انجام نمی شود. علاوه بر این ممکن است طریقه صحبت کردن فرد تغییر کند و فرد به طور جد با مشکل روبه رو شود. دشوار شدن رعایت بهداشت دهان و دندان از دیگر عوارضی است که ازدحام دندان ها به دنبال خواهد داشت. به دنبال آن ساییده شدن دندان ها و تخلخل در مینای دندان از دیگر مواردی است که ازدحام دندان ها سبب آن می شود. شکستن دندان ها، زرد شدن آن ها در اثر دشواری مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، و ناخوشایند بودن قاب لبخند افراد از دیگر عوارض این ناهنجاری محسوب می شود. حساس شدن لثه ها و ابتلا به انواع بیماری ها و عفونت ها نیز می تواند در پی ازدحام دندان ها اتفاق افتد. مهم ترین عارضه می تواند پوسیدگی و خراب شدن دندان ها باشد. با ازدحام دندان ها و نامرتب بودن آن ها رعایت بهداشت به آسانی انجام نمی گیرد؛ بنابراین ذرات ریز غذا بین دندان ها باقی می ماند. همین امر سبب تجمع پلاک ها و پوسیدگی دندان ها خواهد شد. علاوه بر این احتمالا دهان و تنفس شما بوی نامطبوعی از خود نشان دهد.
همان طوری که دیدید نامرتب بودن دندان ها عوارض بسیار وحشتناک و جبران ناپذیری به همراه دارند. با گرفتار شدن در دام این عوارض فرد گاهی دندان های گران بهای خود را از دست خواهد داد. علاوه بر این با درمان نشدن دندان های نامرتب قاب لبخند افراد به طور ناخوشایندی جلوه خواهد کرد؛ بنابراین ممکن است اطرافیان فرد اذیت شوند. حتی امکان دارد فرد از لحاظ روحی دچار مشکل شود و اعتماد به نفس وی سرکوب شود.
نامرتب بودن دندان ها عارضه ای ناخوشایند و نامطلوبی می باشد. از این رو نیاز است هر چه سریع تر درمان شود تا از عوارض جبران ناپذیر آن در امان بمانید. بسیاری از دندانپزشکان و ارتودنتیست ها توصیه می کنند که برای مقابله با عوارض ازدحام دندان و نامرتبی آن ها حتماً در سنین کم تر به دنبال درمان آن بروید. در این صورت خواهید دید روش های درمانی با هزینه کمتر و به طور دقیق تری انجام خواهد گرفت. علاوه بر این نتیجه آن نسبت به نتیجه درمان در سنین بالاتر ایده آل تر می باشد. بهترین روش به منظور درمان این ناهنجاری، انجام ارتودنسی می باشد.
شاید برخی از افراد به این عارضه اهمیت چندانی ندهند اما باید بگوییم که در صورت مبتلا شدن به این ناهنجاری باید هرچه سریع تر به دنبال درمان آن بروید. به منظور درمان این عارضه به کمک یک ارتودنتیست حرفه ای و متعهد نیازمند هستیم. از آن جایی که نظم دادن به دندان ها خصوصاً در مواقع پر ازدحام کار دشواری است بهتر است در انتخاب ارتودنتیست خود نهایت دقت را به کار بگیرید.
انتخاب ارتودنتیست حرفه ای و متبحر در روند درمان دندان های نامرتب و کج بسیار تاثیرگذار است. در برخی موارد ازدحام دندان های فرد به صورت ناچیز می باشد. در این صورت با مراجعه به ارتودنتیست می توانید در طی مدت زمانی کوتاه تر دندان های خود را به حالت ایده آلی در آورید. در برخی موارد با انجام ارتودنسی و نصب براکت ها به مدت ۶ ماه بر روی دندان هایتان به دندان هایی بانظم و منحصربه فرد دست خواهید یافت. گاهی اوقات مشکل ازدحام دندان ها کمی دشوار می شود و ارتودنتیست لازم می داند از چندین روش درمانی به منظور یک دست کردن دندان ها استفاده کند. لازم است بدانید در برخی موارد، ازدحام و نامرتبی دندان ها به حدی رسیده است که ارتودنتیست مجبور است یک یا چند دندان شما را بکشد تا فضای کافی جهت جابه جایی سایر دندان ها فراهم شود. در صورتی که مشکل ازدحام دندان ها شدت یابد و مشکلات دیگر در کنار این ناهنجاری قرار بگیرند فرد ناچار به انجام عمل جراحی فکنیز خواهد شد. به عنوان مثال در صورتی که فک فرد بیش از حد کوتاه باشد یا بیش از حد ارتفاع گرفته باشد لازم است عمل جراحی فک انجام دهد. به هر حال باید بگوییم که تشخیص درمان این نوع اختلال کاملاً به تشخیص ارتودنتیست شما بستگی دارد.