در این نوشته می خوانید:
مخابره شدن خبر ابتلای برخی از اهالی ووهان چین در دسامبر سال ۲۰۱۹ به بیماری کرونا اگرچه در ابتدا چندان رعب برانگیز نبود، اما به مرور زمان به بیش از ۹۰ کشور دنیا انتقال پیدا کرد. اگرچه سابقه ارتباط انسانها با کوروناویروس به سال ۱۹۳۷ میلادی برمیگردد، اما ویروس کرونای جدید برای دانشمندان و پزشکان ناشناخته باقی مانده و هنوز هم راهکار درمانی مشخص و استانداردی برای آن تعریف نشده است.
بنابراین در این مطلب تصمیم گرفتیم که به بررسی بیماری کرونا بپردازیم به شما نشان دهیم که تعطیل کردن خدمات دندانپزشکی با توجه به شیوع این ویروس نمیتواند چندان منطقی باشد.
کرونا ویروس (Coronavirus) یک خانواده بزرگ از ویروس های بیماری زا است که به طور مستقیم سیستم تنفسی انسان ها را مورد هدف قرار می دهد. این ویروس ها انواع مختلفی دارند که در حال حاضر شناخته شده ترین آنها ویروس کرونای سارس و ویروس کرونا مرس بودند که در سال ۲۰۰۳ و ۲۰۱۱ در دو کشور چین و عربستان منجر به ابتلای بسیاری از مردم شدند.
ویروسی که در دسامبر سال ۲۰۱۹ در کشور چین و در شهر ووهان در نمونههای انسانی پیدا شد تحت عنوان کووید ۱۹ (COVID-19) شناخته میشود و در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا را درگیر خود کرده است. این ویروس منشاء حیوانی دارد و بعد از انتقال به انسان ها روند انتقال بین انسان ها را دنبال کرده و در زمان نگارش این مقاله بیش از ۱۰۰ هزار نفر را مبتلا کرده است. بیماری کرونا بیشتر با علائمی مشابه با سرماخوردگی شناخته می شود که در صورت پیشروی با علائم دیگری مانند ذات الریه حاد و بیماریهای تنفسی همراه است.
طبق اعلام نظر پزشکان، کرونا ویروس به طور کلی منشاء حیوانی دارد و تقریباً همه آنها در حیوانات بوده و سپس به انسان ها انتقال پیدا می کنند. این موضوعی است که در ویروس های سارس و مرس هم دیده شد که از شتر و گربه به انسان ها انتقال پیدا کردند. اما در مورد انتشار ویروس کووید ۱۹ هنوز اطلاعات دقیقی وجود ندارد و بیشتر کارشناسان معتقدند که از خفاش به انسان انتقال پیدا کرده است.
اگرچه هنوز هم این اطلاعات به شکل قطعی به اثبات نرسیده، اما فعالیت اولین افراد مبتلا به بیماری کرونا در بازار حیوانات باعث شده که این شائبه به وجود بیاید.
جالب است بدانید که ویروس های خانواده کرونا را به قسمت های خنک بدن علاقه دارند و به همین دلیل اصلی ترین محل حمله آنها دستگاه تنفسی انسان است. اصلی ترین مسیر انتقال ویروس کرونا، ورودی های مخاطی بدن هستند که شامل سه قسمت بینی، دهان و چشم می شوند. از طرف دیگر این ویروس از طریق قطرات تنفسی انتقال پیدا می کند و عطسه کردن و سرفه کردن باعث میشود که فرد به مقابل در معرض ویروس قرار گیرد.
با توجه به اینکه اولین و اصلی ترین محل حمله ویروس کرونا، سیستم تنفسی انسان ها است، طبیعتاً بیشترین واکنش را در این قسمت ها داریم. معمولاً کسانی که به بیماری کرونا مبتلا می شوند در فاز اولیه تب و سرفه خشک را از خود نشان می دهند. به مرور زمان و با پیشروی بیماری شدت سرفه های فرد به حدی افزایش پیدا میکند که با درد سینه همراه بوده و تنگی نفس هم به عنوان علامت آن شناخته میشود.
در افراد مبتلا به بیماری کرونا شاهد علائم جانبی دیگری مانند آبریزش بینی و درد در قسمت حنجره هم هستیم. در ضمن ممکن است برخی از افراد به دلیل شرایط خاص بدن خود تجربه اسهال و استفراغ هم داشته باشد. معمولاً پیشروی بیماری و عدم کنترل آن با نارسایی کلیوی همراه می شود که منجر به مرگ فرد میشود.
بهترین قانونی که در پیشگیری از بیماری کرونا می توان به آن استناد کرد این است که از رسیدن ویروس به قسمت های مخاطی بدن جلوگیری کنیم. این یعنی اگر ما مسیرهای مخاطی بدن را ببندیم یا با افراد بیمار در ارتباط نباشیم، میتوانیم از این بیماری جلوگیری کنیم. سازمان بهداشت جهانی به منظور جلوگیری از انتقال این بیماری راهکارهای زیر را پیشنهاد داده است:
متاسفانه مشخص شده که امکان پی بردن به وجود ویروس کرونا با استفاده از تصاویر سی تی اسکن وجود ندارد و به همین دلیل انجام راهکارهای پیشگیری به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا بسیار ضروری و حیاتی است.
آمارهای منتشر شده از طرف سازمان بهداشت جهانی در رابطه با مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا تا حدود زیادی امیدوارکننده هستند. طبق این آمارها می توانیم میزان مرگ و میر ناشی از کرونا ویروس را در حدود ۳ الی ۴ درصد بدانیم. این در حالی است که آمار مرگ و میر برای تب کریمه کنگو در حدود ۸۰% و برای آنفولانزای خوکی در حدود ۱۳ درصد است.
البته مسئله نگران کننده در رابطه با بیماری کرونا بیشتر مربوط به افراد در محدوده سنی بالاتر از ۸۰ سال و افراد دارای بیماری های زمینه ای است. متاسفانه آمار مرگ و میر در این طیف از افراد جامعه بالاتر از ۲۰ درصد است، در حالی که آمار کشته این بیماری در افراد سالم و افراد کم سن و سال تنها در حدود یک درصد است.
احتمالاً این ابهام برای شما پیش آمده که آیا با وجود شیوع کرونا ویروس در سطح دنیا باز هم انجام خدمات دندانپزشکی و درمان ارتودنسی ضرورت دارد یا خیر؟
انتخاب این موضوع بیشتر یک مسئله شخصی است و ممکن است شما به دلیل ترس و اضطراب از این بیماری از منزل خارج نشوید. اما به طور کلی انجام خدمات ارتودنسی نمی تواند عاملی برای شیوع بیماری کرونا باشد. مطب دندانپزشکی حتی قبل از شیوع این بیماری و با وجود بیماری های خطرناک دیگر هم، کاملا استریل می شود و هیچ گونه باکتری یا ویروسی در این فضا وجود ندارد. از طرف دیگر یک دندانپزشک در صورتی که بیمار باشد توانایی انجام خدمات را هم ندارد.
به این موضوع باید این ویژگی در خدمات دندانپزشکی را هم اضافه کنید که دندانپزشکان از دستکش استریل مخصوص و ماسک مخصوص به منظور جلوگیری از انتقال باکتری به محل درمان استفاده می کنند. در ضمن در تمام مراحل هم استفاده از عینک مخصوص هم ضروری است. این یعنی امکان انتقال هیچ نوع ویروسی بین شما و دندانپزشک وجود ندارد و طبیعی است که شما در یک فضای کاملاً ایمن و کنترل شده خدمات دندانپزشکی خود را انجام می دهید.
البته نمیتوانیم از این حقیقت هم چشمپوشی کنیم که پایبند بودن و متعهد بودن دندانپزشک به رعایت اصول بهداشتی در اینجا ضروری است و به راحتی میتوان از انتقال و شیوع بیماری کرونا جلوگیری کرد. با این حال مطب تخصصی ارتودنسی ما به محض اعلام مراجع ذی صلاح بهداشتی فعالین خود را متوقف نمود تا باعث گسترش این ویروس نشود و مسلما تا زمانی که خطر ابتلا از بین نرود درمان های ارتودنسی را انجام نخواهیم داد. در شرایط شیوع ویروس تنها درمانهای اورژانس دندانپزشکی باید انجام شود و سایر موارد مانند درمان ارتودنسی یا درمانهای ترمیمی زیبایی باید به بعد از آن موکول شود