در این نوشته می خوانید:
ناهماهنگ شدن ناگهانی دندان های شما می تواند هشدار دهنده باشد. یک روز شما یک لبخند کامل دارید و روز دیگر به نظر می رسد دندان های شما از جای خود خارج شده اند. این تغییر ظاهری در بایت شما ممکن است شما را به فکر کردن در این باره وادارد که چه چیزی باعث آن شده است و برای برطرف کردن آن چه کاری می توانید انجام دهید. خوشبختانه، دلایل شایعی وجود دارند که ممکن است باعث جابجایی دندان ها شوند و گزینه هایی برای تنظیم مجدد آنها وجود دارند.
چند عامل کلیدی وجود دارند که می توانند باعث شوند دندان های شما از تراز خود خارج شوند. در اینجا برخی از شایع ترین علل ارائه شده اند:
هنگامی که یک یا چند دندان از دست می دهید، دندان های اطراف می توانند بلغزند یا جابجا شوند و وارد فضای خالی شوند. این امر بویژه زمانی شایع است که دندان های مولر از دست می روند، زیرا دندان های کناری آنها فضای بیشتری برای حرکت دارند، بدون اینکه دندان های مولر به نگه داشتن آنها در جای خود کمک کنند. دندان های فک بالا زمانی که دندان پایینی مقابل آنها از دست رفته باشد، نیز ممکن است بیشتر رشد کنند یا به سمت پایین حرکت کنند.
اگر زبان خود را از پشت روی دندان های خود قرار دهید یا عادت به فشار دادن زبان دارید، فشار ثابت می تواند به آرامی دندان های شما را از هم ترازی خارج کند. این امر بویژه زمانی صادق است که زبان خود را بین دندان های خود قرار دهید یا آن را به شدت به دندان های خود فشار دهید.
دندان قروچه یا فشردن دندان ها که به آن براکسیسم نیز می گویند، می تواند به مرور زمان باعث جابجایی دندان ها شود. فشاری که در نتیجه این عادت به دندان های شما وارد می شود، می تواند کمی آنها را حرکت دهد. این امر بویژه در مورد دندان های فک پایین صادق است که بیشترین فشار را متحمل می شوند.
اقدامات دندانپزشکی مانند پر کردن دندان، روکش ها و بریج ها باید به درستی جای بگیرند تا روی بایت شما تأثیر نگذارند. اگر اندازه آنها مناسب نباشد یا بایت شما را خیلی بلند کنند، دندان های اطراف آنها ممکن است به تدریج جابجا شوند تا سازگار شوند. به همین ترتیب، اگر از ریتینر ارتودنسی استفاده می کنید، هر گونه تغییر در تناسب آن می تواند باعث حرکت دندان های شما شد.
با بالا رفتن سن، تغییرات در استخوان فک و از دست دادن خاصیت ارتجاعی بافت همبند، دندان ها را مستعد جابجایی می کند، بخصوص اگر عوامل خطر دیگری داشته باشید. استخوان به طور طبیعی تراکم خود را از دست می دهد، در حالی که الیاف های لیگامان پریودنتال انعطاف پذیرتر می شوند.
دندان های خود را کمی از هم دور نگه دارید و زبان خود را روی سقف دهان خود نگه دارید. در غیر این صورت، عدم تعادل می تواند باعث حرکت دندان های شما شود. به عنوان مثال، اگر مرتباً فک پایین خود را باز یا جلو آمده در حالت استراحت قرار دهید، احتمال اینکه دندان های فک پایین شما به سمت بیرون منحرف شوند، بیشتر می شود.
چند علامت واضح وجود دارند که نشان می دهند تراز دندان های شما تغییر کرده است:
حتی جابجایی های کوچک دندان به اندازه 1 تا 2 میلی متر می توانند این علائم را ایجاد کنند و بایت شما را تحت تأثیر قرار دهند. هرچه زودتر متوجه این تغییرات شوید، ترمیم مجدد دندان ها آسان تر خواهد بود.
بدون درمان رها کردن دندان های نامرتب با خطرات خاصی همراه است:
هر چه دندان های نامرتب مدت زمان طولانی تری بدون درمان باشند، آسیب بیشتری به سلامت لبخند و ظاهر شما وارد می کنند.
خوشبختانه، گزینه های مؤثری برای تراز مجدد دندان ها وجود دارد، از جمله:
الاینرهای شفاف مانند اینویزیلاین تری های پلاستیکی متحرکی هستند که طی ماه ها استفاده به تدریج دندان ها را در جای خود قرار می دهند. آنها راه حلی برای صاف کردن دندان ارائه می دهند.
بریس ها فشار ثابتی را به دندان ها وارد می کنند تا آنها را در تراز مناسب قرار دهند. آنها شامل براکت های متصل شده و سیم های کمانی می شوند که به صورت دوره ای توسط متخصص ارتودنسی تنظیم می شوند.
کارهای دندانپزشکی مانند روکش ها، ونیرها، بریج ها و ایمپلنت ها گاهی اوقات می توانند برای احیاء یک ردیف مناسب بایت استفاده شوند. اینها ممکن است همراه با درمان ارتودنسی انجام شوند.
اینها می توانند به محافظت از دندان ها در برابر جابجایی بیشتر به دلیل ساییدن و فشردن کمک کنند. آنها همچنین از ساییدگی سطوح دندان ها جلوگیری می کنند.
در برخی موارد برای کامل متعادل کردن بایت و هم ترازی دندان ها ممکن است جراحی ارتوگناتیک لازم باشد. این فرایند شامل تنظیم مجدد موقعیت فک همراه با ارتودنسی است.
درمان مناسب به چیزی که باعث جابجایی دندان های شما شده و جزئیات منحصر به فرد بایت شما بستگی خواهد داشت. دندانپزشک شما پس از یک معاینه کامل می تواند بهترین راه حل را به شما توصیه کند. انجام هیچ کاری توصیه نمی شود، زیرا خطرات سلامت دهان شما با گذشت زمان تشدید می شوند.
گرچه همیشه نمی توان از جابجایی دندان ها که با بالا رفتن سن اتفاق می افتد جلوگیری کرد، اما با موارد زیر می توانید خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید:
مراقبت های خانگی مناسب مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیز از بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان جلوگیری می کنند که می توانند با تغییرات بایت ارتباط داشته باشند. همیشه در مورد هر گونه تغییری که در حین تمیز کردن دندان های خود متوجه می شوید به دندانپزشک خود بگویید.
علل شایع جابجایی ناگهانی دندان ها عبارتند از از دست دادن دندان ها، عادات فشار دادن زبان یا تانگ تراست، ساییدن یا فشردن دندان ها، ترمیمی های دندانی نامناسب و تغییرات طبیعی مرتبط با سن. فشار تدریجی به دندان ها در طول زمان در نهایت باعث ناهماهنگی قابل توجه می شود.
بزرگسالان بالای 40 سال بیشتر در معرض خطر حرکت و جابجایی دندان ها هستند. این به دلیل نازک شدن طبیعی استخوان و رباط ها با افزایش سن است. نوجوانان و افراد بزرگسال جوان با عاداتی مانند فشار دادن زبان نیز ممکن است جابجایی دندان ها را تجربه کنند.
استفاده از نگهدارنده ها طبق دستور، ترک عادت های مضر مانند فشار دادن زبان، جایگزینی دندان های از دست رفته، حفظ وضعیت مناسب دهان و انجام معاینات منظم دندان ها به جلوگیری از عود جابجایی دندان پس از درمان ارتودنسی کمک می کند.
آری، الاینرهای شفاف اینویزیلاین در برطرف کردن مشکلات خفیف تا متوسط تراز دندان مؤثر هستند. در موارد شدیدتر حرکت دندان ها، ممکن است به جای آنها به بریس های سنتی نیاز باشد آن هم برای نیروی اضافه ای که ایجاد می کنند.
بازه زمانی به شدت جابجایی دندان ها بستگی دارد، اما جابجایی های جزئی را معمولاً می توان در عرض 6 تا 18 ماه با استفاده از الاینرهای شفاف یا بریس های اصلاح کرد. با درمان ارتودنسی فشرده تر ممکن است تا 2 سال طول بکشد تا دندان ها کاملاً مرتب شوند.