در این نوشته می خوانید:
عصب کشی یا درمان ریشه روشی است که به عنوان متداول ترین درمان دندانپزشکی شناخته می شود. عصب کشی برای رفع مشکل پوسیدگی یا شکستگی های عمیق دندان مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که در اثر پوسیدگی دندان پالپ دندان یا همان بخش درونی و عصب های موجود در کانال ریشه آسیب ببینند و عفونی شوند، اندودنتیست کانال ریشه را از عفونت ها پاک می کند و سپس آن را با مواد مخصوصی پر می کند تا مانع رسیدن مواد غذایی و باکتری ها به داخل کانال ریشه شود و به این ترتیب از مرگ دندان جلوگیری می شود.
در صورتی که فردی قصد داشته باشد برای نظم بخشیدن به دندان ها اقدام به ارتودنسی نماید، در ابتدا توسط متخصص ارتودنسی، دهان و دندان وی کاملاً معاینه می شود و از دندان های وی تصاویر رادیولوژی گرفته می شود. متخصص ارتودنسی با مشاهده این تصاویر در صورتی که دندان های بیمار نیاز به درمان های جانبی مانند پر کردن یا عصب کشی داشته باشد، پیش از اقدام به ارتودنسی، بیمار را به یک دندانپزشک ارجاع میدهد تا این مشکلات را برطرف نماید. بنابراین دندان های عصب کشی شده و پر شده نیز می توانند ارتودنسی شوند و مانع انجام فرآیند ارتودنسی نخواهند شد.
توجه داشته باشید که هنگام معاینه اولیه دهان و دندان، بیمار از نظر وجود حساسیت، پوسیدگی، شکستگی و یا التهاب و عفونت در ناحیه لثه ها و دندان ها مورد معاینه قرار می گیرد. رفع این مسائل پیش از اقدام به درمان ارتودنسی کاملاً ضروری است. بنابراین متخصص ارتودنسی با معاینه دهان و دندان بیمار تصمیم می گیرد که بیمار قبل از شروع به درمان ارتودنسی باید چه درمان های جانبی را انجام دهد.
اما چنانچه در طول درمان ارتودنسی بیمار با مشکل پوسیدگی دندان مواجه شد باید چه اقدامی کرد؟
در برخی مواقع پیش از اقدام به ارتودنسی دهان و دندان بیمار کاملاً سالم است، اما هنگام درمان ارتودنسی و در طول مدت آن ممکن است بر اثر دشوار بودن رعایت بهداشت دهان و دندان و یا وارد شدن ضربه به دندان ها، پوسیدگی و یا شکستگی دندان اتفاق بیفتد. بنابراین با وجود دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک ( براکت های دندانی) آیا انجام عصب کشی و پرکردن دندان ها امکان پذیر است؟
لازم است بدانید نیاز به عصب کشی که در صورت عفونی بودن پالپ دندان اتفاق می افتد یکی از ضروری ترین اقدامات دندانپزشکی محسوب می شود و حتی چنانچه بیمار در حال درمان ارتودنسی باشد نیز در صورت نیاز به عصب کشی، باید درمان ریشه دندان به طور کامل انجام شود، زیرا در غیر این صورت بیمار درد غیر قابل تحملی را احساس می کند و ممکن است عفونت کاملاً در ناحیه دهان و دندان فرد بیمار گسترش یابد و حتی باعث آسیب رسیدن به استخوان فک بیمار شود. بنابراین اقدام نکردن برای عصب کشی در صورت نیاز می تواند بیمار را با خطرات جبران ناپذیر و آسیب های شدیدی روبرو نماید و حتی منجر به از دست دادن دندان های او بشود.
خوشبختانه دستگاه های ثابت و متحرک ارتودنسی مانع انجام درمان ریشه نمی شوند، زیرا این براکت ها معمولا به بخش جلویی دندان ها اتصال می یابند و عصب کشی نیازی به تماس با سطح جلویی دندان ها ندارد و تنها سطح جونده دندان برای دسترسی به ریشه ها تراشیده خواهد شد. حتی در صورت نیاز می توان براکت های ثابت یا متحرک را از روی دندان ها برداشت و سپس اندودنتیست، عصب کشی را انجام داده و در نهایت پس از ترمیم و پر کردن دندان ها، براکت ها مجدداً در سر جای خود نصب می شوند.
بنابراین خوشبختانه در کلیه روش های ارتودنسی از جمله ارتودنسی ثابت و متحرک و یا نامرئی در صورت نیاز به عصب کشی بیمار می تواند به یک متخصص درمان ریشه مراجعه کرده و درمان ریشه را انجام دهد.
پس از اتمام ارتودنسی در صورتی که دندان های بیمار نیاز به درمان عصب کشی پیدا کنند، می توان به راحتی اقدام به درمان دندان آسیب دیده کرد و عصب کشی را انجام داد. با این وجود توصیه می شود پس از درمان ارتودنسی برای هر اقدام دندانپزشکی ازجمله عصب کشی با متخصص ارتودنسی صحبت کنید تا از بروز مشکلات جانبی جلوگیری شود.
توجه داشته باشید در برخی مواقع در صورتی که دندان های عصب کشی شده نازک شده و شکننده باشند، متخصص ارتودنسی به بیمار پیشنهاد می کند به جای استفاده از براکت ها از حلقه هایی که به آن ها بند گفته می شود استفاده کند. این حلقه ها به جای براکت ها دندان ها را حرکت داده و به جایگاه مناسب هدایت می کنند.
کلیه اقدامات دندانپزشکی برای بیماران حائز اهمیت هستند و بیمار باید برای اولویت بندی درمان به یک متخصص مجرب مراجعه کند تا وی را راهنمایی نماید. با توجه به حائز اهمیت بودن اقدام به درمان عصب کشی برای رفع مشکلات دهان ودندان بیمار و جلوگیری از پیشرفت بیماری، حتی با وجود براکت های ارتودنسی در دهان نیز می توان اقدام به عصب کشی کرد و از بروز مشکلات غیر قابل جبران جلوگیری نمود.