در این نوشته می خوانید:
دندان یکی از اعضای بسیار مهم و حیاتی بدن انسان است که توجه به سلامت و بهداشت آن می تواند تاثیر بسیار زیادی در روند زندگی افراد داشته باشد. علاوه بر این موارد، دندان ها نقش بسیار مهمی در زیبایی و ظاهر افراد خواهند داشت. عموما دندان ها بنا به برخی از دلایل به صورت های نا صاف و نامنظمی رویش می یابند که برای رفع این موضوع از ارتودنسی (Orthodontics) استفاده می شود. در این قسمت ما به معرفی مفاهیم ارتودنسی و قیمت انواع درمان های ارتودنسی خواهیم پرداخت.
یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی که امروزه بسیار مورد توجه قرار می گیرد، ارتودنسی است. در ارتودنسی متخصص مربوطه با استفاده از دانش خود و برخی از تکنیک ها به فک و دندان هایی که در جای نامناسبی قرار گرفته اند، حالتی مناسب می بخشد.
چینش صحیح و منظم دندان ها از مهم ترین مواردی است که می تواند در زیبایی صورت یک فرد تاثیر گذار باشد، از این رو هدف اصلی ارتودنسی دستیابی به نظم دندان ها و اصلاح فرم صورت است.
علاوه بر آن دندان هایی که در جایگاه نامناسبی قرار گرفته اند در آینده می تواند برای فرد مشکلات بهداشتی ایجاد کند چراکه در این صورت تمیز نگه داشتن دندان ها پس از خوردن، کمی سخت و دشوار خواهد بود.
فردی که دندان های نامنظمی دارد از خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه (پریودنتال) در امان نخواهد بود! دندان های نامرتب می تواند به آن دسته از دندان هایی که مسئولیت جویدن غذا را بر عهده دارند فشار بسیار زیادی وارد کند که این موضوع در نهایت می تواند مشکلات زیر را برای فرد به همراه داشته باشد:
موارد فوق از مهم ترین مواردی بودند که فرد در صورت عدم انجام فرایند ارتودنسی می تواند با آن رو به رو شود، از این رو در ادامه نیز به معرفی و بررسی مزایای استفاده از این فرایند خواهیم پرداخت.
فرایند ارتودنسی در صورتی که انجام شود فوائد بسیار بی نظیری خواهد داشت از این رو می توان به موارد زیر به عنوان فوائد استفاده از ارتودنسی توجه داشت:
این موضوع بحث بسیار تخصصی ای به همراه دارد که تنها و تنها متخصص ارتودنسی می تواند مشخص سازد که شما کاندیدای انجام درمان ارتودنسی هستید یا خیر! به طور معمول متخصص مربوطه با استفاده از معاینه دقیق فک و دندانها می تواند تشخیص دهد که انجام این درمان برای شما مناسب است یا خیر. از جمله مواردی که پزشک مربوطه به آن ها استناد می کند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
پس در نهایت این تنها یک ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی است که می تواند با استفاده از علائم و اطلاعاتی که در اختیار دارد، به شما انجام و یا عدم انجام درمان ارتودنسی را پیشنهاد کند.
در حالت کلی شما به عنوان یک بیمار در صورتی که به موارد زیر دچار شده باشید نیاز به انجام درمان ارتودنسی خواهید داشت. این موارد به شرح زیر است که هرکدام از آن ها توسط متخصص مربوطه بررسی شده و راه حل مناسبی برای آن در نظر گرفته خواهد شد.
7 حالت فوق از مهم ترین حالت هایی هستند که شما به عنوان یک بیمار با آن ها در ارتباط خواهید بود که در ادامه به معرفی موردی آن ها خواهیم پرداخت و شما را با این اصطلاحات آشنا می کنیم.
حالت دیپ بایت چیست؟
این حالت زمانی رخ می دهد که دندان های فوقانی (قسمت بالا) هم پوشانی عمودی زیادی بر روی دندان های ردیف پایین ایجاد کند.
حالت آندربایت چیست؟
حالتی است که در آن دندان های ردیف پایین جلوتر از دندان های ردیف بالا و یا فوقانی قرار گرفته اند. (دندان های ردیف بالا بیش از حد عقب هستند.)
حالت کراس بایت چیست؟
این حالت درست زمانی رخ می دهد که در هنگام جویدن، دندان هایی که در قسمت بالا قرار دارند داخل تر یا بسیار بیرون تر از دندان های پایین قرار میگیرند.
حالت اپن بایت چیست؟
این حالت ارتباط کاملی با فک ها دارد و زمانی رخ می دهد که بین دو فک در هنگام قرار دادن دندان ها روی هم، باز باشد.
حالت انحراف میدلاین دندان ها چیست؟
این حالت که به خط میانی نابجا نیز معروف است، هنگامی رخ می دهد که خط میانی در دندان های فوقانی با خط میانی در دندان های تحتانی در یک راستا قرار نگیرد.
حالت فضای بین دندان ها چیست؟
این حالت که دیاستم دندانی نام دارد یکی از شایع ترین موارد در ارتودنسی دندان ها است، هنگامی رخ می دهد که فاصله ای غیر عادی میان دندان ها وجود داشته باشد.
حالت شلوغی دندان ها چیست؟
این حالت که به crowding نیز معروف می باشد، زمانی رخ می دهد که دندان ها با فشردگی غیرعادی در یک قوس قرار بگیرند، در این وضعیت ما شاهد روی هم افتادن و شلوغی دندان ها خواهیم بود که می تواند اثر نامطلوبی را بر روی ظاهر فرد نیز بگذارد.
پس از بررسی های اولیه توسط پزشک و مشخص شدن طرح درمان ارتودنسی، درمان شروع می شود. نام دیگر این درمان در بین مردم، سیم کشی دندان ها است که در طی درمان دندان های نامرتب و نامنظم به دندان هایی صاف، زیبا و شکیل تبدیل خواهند شد تا در نهایت ظاهر مناسبی در دهان و فک فرد تامین شود.
برای آن که بتوان دندان ها را درست در جایگاه مناسب خود قرار داد از براکت ارتودنسی و سایر ابزارهای ارتودنسی استفاده می کنند، در واقع آن ها با ایجاد فشار بر دندان ها به مرتب شدن آن ها کمک قابل توجه ای می کنند. البته فشاری که ناشی از وجود سیم در دهان شما است، به مرور زمان می تواند باعث بهبود جایگاه دندان های شما شود.
تکمیل درمان ارتودنسی، نیازمند زمان است، به طور معمول بازه زمانی به مدت یک تا دو سال ، نکته بسیار مهمی که در این راستا وجود دارد و می تواند تعیین کننده زمان فرایند ارتودنسی باشد، سن فرد، شدت عارضه و تکنیک درمانی انتخابی است.
طی درمان ارتودنسی فرد باید در بازه های زمانی منظم به ارتودنتیست خود مراجعه کند تا تحت معاینه قرار بگیرد و تغییرات لازم روی براکت و سیم ارتودنسی اعمال شود. تجربه ثابت کرده است که زمان این جلسات در افراد می تواند متفاوت باشد اما به طور میانگین هر 4 تا 6 هفته یکبار باید برای ویزیت ارتودنسی به مطب متخصص مراجعه نمود.
درمان ارتودنسی همان طور که اشاره نمودیم انواع متفاوت و مختلفی دارد که با مراجعه به مطب متخصص ارتودنسی و بررسی هایی که انجام می شود می توان به شدت ناهنجاری دندان و سایر موارد تاثیر گذار پی برد که در این صورت متخصص مربوطه با استفاده از روش های درمانی مختلف به انجام فرایند ارتودنسی می پردازد، از مهم ترین روش های درمانی فرایند ارتودنسی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ارتودنسی همان طور که به آن اشاره نمودیم یکی از بهترین راه کار ها برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان و مشکلات زیبایی صورت است که انواع مختلفی دارد.
ما در ادامه به معرفی و بررسی انواع روش های ارتودنسی خواهیم پرداخت و در نهایت بررسی ای جامع در خصوص هزینه ارتودنسی و قیمت ارتودنسی در سال 99 خواهیم داشت تا شما عزیزان در هنگام درمان ارتودنسی بتوانید با قیمت انواع روش های آن نیز آشنا شوید.
در حالت معمول می توان به روش های زیر به عنوان مهم ترین و تاثیرگذار ترین روش های ارتودنسی اشاره نمود:
در این روش که یکی از متداول ترین روش های ارتودنسی است، با استفاده از یک براکت فلزی و یا سرامیکی و سیم مخصوص ارتودنسی، فرایند درمان با براکت های ثابت انجام می شود. براکت ها در واقع به هر یک از دندان های شما متصل شده و در نهایت یک سیم از لا به لای آنها عبور می کند.
متخصص مربوطه با تنظیم وضعیت و نوع این سیم می تواند به دندان های شما که دچار ناهنجاری شده اند، کمک کند تا آن ها بتوانند به شرایط ایده آل و منحصر به فرد خود بازگردند. پس از رسیدن به نتیجه مطلوب، براکت های ثابت از روی دندان شما برداشته می شوند.
تعیین هزینه دقیق ارتودنسی ثابت بنا به شرایط و وضعیت فکی-دندانی هر فرد انجام میشود و اعلام قیمت دقیق ارتودنسی بدون معاینه حضوری غیر ممکن است، با این حال می توان قیمت حدودی را برای آن در نظر گرفت که قیمت نهایی پس از بررسی های انجام شده توسط متخصص ارتودنسی در جلسه مشاوره به شما اعلام خواهد شد.
تعرفه هزینه ارتودنسی ثابت در سال 99 | از 10 میلیون تومان برای دو فک |
ارتودنسی ثابت ممکن است با براکت های فلزی یا سرامیکی انجام شود. استفاده از براکت های سرامیکی باعث افزایش طول دوره درمان و نیز افزایش هزینه های درمان تا یک و نیم برابرخواهد بود.
نوع دیگری از براکت ها، براکت های سلف لیگیت است که نیازی به استفاده از کش های رنگی(اورینگ) ندارند و از انواع شناخته شده آن ها میتوان به براکت های دیمون اشاره کرد که میتواند باعث کاهش تعداد جلسات معاینات مورد نیاز شود. هزینه درمان با این نوع از برکت ها به علت هزینه بالاتر ابزارهای آن حدودا تا دو برابر هزینه درمان با برکت های معمول فلزی است
در یکی دیگر از روش های ارتودنسی، استفاده از لوازم متحرک کاربرد دارد، با استفاده از این ابزار ها می توان فرایند ارتودنسی را به خوبی انجام داد، از مهم ترین لوازمی که می توان به آن ها در این بخش اشاره نمود، موارد زیر هستند:
در این روش نیز نوع ابزار مورد نیاز تاثیر به سزایی در قیمت ارتودنسی دارد از این رو نمی توان قیمت ثابت و مشخصی را برای آن در نظر گرفت. اما حدود تعرفه ارتودنسی متحرک به شرح زیر است
تعرفه هزینه ارتودنسی متحرک در سال 99 | از 2.5 میلیون |
چنانچه ابزارهایی مانند هدگیر یا فیس ماسک نیاز باشد هزینه آن به صورت جداگانه اضافه خواهد شد
ریتینرهای ارتودنسی که در پایان درمان تجویز میشوند، هزینه آنها بستگی به هزینه درخواستی لابراتوار در انتهای درمان دارد.
یکی از روش های نوین و جدیدی که در این عرصه وجود دارد ارتودنسی نامرئی است، توسط این روش که با استفاده از جدید ترین تکنولوژی های روز دنیا انجام می شود می توان به صورت نامرئی فرایند ارتودنسی را انجام داد. از مزایای دیگر این روش می توان به عدم ایجاد خراش و یا زخم در دهان و دندان اشاره نمود.
این نوع از فرایند ارتودنسی کاملا نامرئی بوده و هیچ گونه تغییری در ظاهر افراد به وجود نمی آورد. فرد می تواند در هنگام غذا خوردن آن را برداشته و دوباره آن را بر روی دندان خود قرار دهد. شیوه عملکرد این روش مشابه پلاکهای متحرک ارتودنسی است و در هربار مراجعه فرد نمونه جدیدی از این الاینرها دریافت میکند
البته بسیاری از افراد نمی توانند گزینه مناسبی برای ارتودنسی های نامرئی باشند از این رو در ابتدا ارتودنتیست موارد لازم را در نظر می گیرد تا در نهایت بتواند بهترین و مناسب ترین پیشنهاد را به بیمار خود بدهد. جالب است بدانید فرایند ساخت الاینرهای ارتودنسی نامرئی با استفاده از فناوری های تصویر برداری سه بعدی انجام می شود.
تفاوت عمده ای که این روش در مقایسه با روش های براکت ثابت وجود دارد این است که در این فرایند به هیچ عنوان از سیم استفاده نمی شود که این موضوع خود به تنهایی باعث ایجاد تفاوت های بسیار مناسبی شده است و همچنین بیمار برای مراجعه حضوری در دوره های زمانی متفاوت، وقت کمتری را صرف می کند.
در نوع اصلی این درمان مدارک تهیه شده و به شرکت های مشخص خارج از ایران ارسال میشود، این شرکت ها تعداد مشخصی الاینر را برای هر فرد با نظارت پزشک ساخته و ارسال می کنند. بنابراین از محدودیت های این درمان وسوسه انگیز مشکلات ارسال به کشورهای دارنده این تکنولوژی و محاسبه دلاری هزینه درمان است که با توجه به قیمت کنونی ارز در کشور ما بسیار پرهزینه محسوب میشود.
تعرفه هزینه ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) در سال 99 | به تعداد الاینرها و نرخ ارز وابسته است |
هزینه ارتودنسی به عوامل بسیار زیادی بستگی دارند که تاثیر تک تک آن ها در نهایت می تواند در تعیین قیمت نهایی تاثیر گذار باشد. از این رو در ادامه به معرفی مهم ترین عوامل در تعیین قیمت گذاری هزینه های ارتودنسی می پردازیم.
نوع درمان چگونه می تواند در هزینه نهایی ارتودنسی تاثیرگذار باشد؟
روش های متفاوت و متنوعی برای ارتودنسی وجود دارد، در صورتی که به مطب ارتودنتیست مراجعه کرده باشید پس از معاینات لازم و تصویر برداری های انجام شده، در نهایت از یک روش برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان شما استفاده می شود که مهمترین تاثیر را بر روی هزینه نهایی خواهد داشت
مدت زمان ارتودنسی چگونه می تواند در هزینه نهایی ارتودنسی تاثیرگذار باشد؟
استفاده از روش های متفاوت و مختلف برای درمان ارتودنسی به زمانهای گوناگونی نیاز دارد، از این رو طول فرایند درمان نیز یکی از فاکتور های مهم در تشخیص چگونگی انتخاب و هزینه های مربوطه است. این طول درمان برای کودکان نسبت به افراد بزرگسال متفاوت بوده و این موضوع می تواند باعث تغییر قیمت ارتودنسی شود.
تجربه متخصص ارتودنسی چگونه می تواند در هزینه ارتودنسی تاثیرگذار باشد؟
تجربه و تبحر یکی از مواردی است که در تعیین تعرفه ارتودنسی می تواند تاثیر گذار باشد. به طبع یک متخصص ارتودنسی مشهور و چیره دست هزینه های نسبتا بالاتری را در مقایسه با یک دندانپزشک تازه کار دریافت می کند. همچنین انجام ارتودنسی در مطب یا کلینیک تفاوت عمده ای در هزینه نهایی ایجاد میکند. البته باید توجه داشت که بیشتر متخصصین مجرب ارتودنسی در مطبهای شخصی خود مشغول به کار هستند و در کلینکها فعالیت ندارند. مسلما انجام درمان در مطب با کیفیت بالاتری همراه خواهد بود و هزینه بیشتری به همراه خواهد داشت.
نیاز به جراحی فک چگونه می تواند در هزینه نهایی تاثیرگذار باشد؟
در برخی از شرایط ممکن است ناهنجاری های دهان و دندان شما به گونه ای باشد که به غیر از انجام فرایند های ارتودنسی نیاز به جراحی فک نیز وجود داشته باشد (ارتوسرجری). از این رو اگر شما پس از بررسی های انجام شده و طبق نظر متخصص نیاز به عمل جراحی فک داشته باشید باید آن را حتما انجام دهید. در این صورت هزینه های ناشی از عمل جراحی، که توسط جراح فک انجام و دریافت می شود، نیز به هزینه های شما افزوده خواهد شد.
نوع مواد به کار رفته در ارتودنسی چگونه می تواند در هزینه ارتودنسی تاثیرگذار باشد؟
ارتودنسی با استفاده از روش های متفاوتی انجام می شود که هرکدام از آن ها با استفاده از مواد منحصر به فرد و مکمل خود ناهنجاری های دهان و دندان شما را به صورت کامل رفع می کنند.
در ایران متداول ترین نوع ارتودنسی، ارتودنسی شفاف با براکت های سرامیکی و ارتودنسی با براکت فلزی است که هرکدام از آن ها به دلیل برخورداری از موادی مجزا و منحصر به فرد قیمت تمام شده متفاوتی برای فرد بیمار دارد. همچنین کشور سازنده براکت های ارتودنسی در تعیین قیمت بسیار موثر هستند. به طور مثال ارتودنسی با براکت چینی ارزانتر از نمونه های آمریکایی تمام خواهد شد اما کیفیت و نتایج درمان در این دو مورد بسیار متفاوت خواهد بود
برای انجام فرایند ارتودنسی نیاز به ابزار های متفاوت و مختلفی است که دندانپزشکان عمدتا آن ها را به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم بندی می کنند. استفاده از ابزار ها کمک می کند تا فرایند ارتودنسی در سریع ترین حالت ممکن انجام شود
این ابزار ها همانطور که از نام آن پیداست به صورت ثابت در دهان قرار میگیرند و امکان خارج کردن آنها در طول درمان وجود ندارد. نمونه های آن عبارتند از:
که این سه ابزار در کنار هم به عنوان بریس ارتودنسی (Braces) نامگذاری میشوند
اگر قرار است در کودکان درمان ارتودنسی انجام شود باید توجه داشته باشید که به دلیل آن که کودکان از دندان های شیری برخوردار هستند و با گذر زمان آن ها افتاده و جای خود را به دندان اصلی می دهند، خطر نامنظم شدن دندان ها به شدت افزایش می یابد.
هنگامی که دندان شیری کودک زودهنگام از دست می رود، احتمال دارد دندان های مجاور به سوی فضای خالی دندانی حرکت کنند که این عارضه در نهایت باعث نامرتبی و بی نظمی دندان های اصلی می شود.
به همین جهت متخصصانی که در زمینه ارتودنسی در حال فعالیت هستند از ابزاری به عنوان فضا نگهدارنده ثابت استفاده می کنند تا بتوانند با پر نمودن فضای خالی محل رشد را برای دندان های اصلی حفظ کنند.
در برخی موارد می توان از این ابزار به عنوان ابزاری مناسب برای جایگزینی فضا نگهدارنده ثابت استفاده کرد. تمام فرایند ها توسط این ابزار به درستی همانند فضا نگهدارنده ثابت انجام می شود و تفاوتی میان آن ها وجود ندارد. مزیت این نوع ابزار این است که میتوان در مواقع ضروری آنرا از دهان خارج کرد
از دیگر ابزار های مناسب برای فرایند ارتودنسی می توان به ابزار هایی اشاره نمود که برای کنترل فشار وارد شده از سوی زبان یا مکیدن انگشتان و ترک این عادات مضر مورد استفاده قرار میگیرند.
ابزار های متحرک ارتودنسی نیز در بسیاری از شرایط مورد استفاده قرار می گیرد. فرد در طول درمان ارتودنسی تنها باید در هنگام تمیز کردن، غذا خوردن یا کشیدن نخ دندان آن ها از دندان خود جدا کنند. از نمونه های آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1– الاینر:
الاینر یا تراز کننده ها پلاک های متحرک شفافی هستند که معمولا در مشکلات خفیف ارتودنتیک برای بزرگسالان استفاده می شود موفقیت این نوع از درمان مانند هر درمان ارتودنسی متحرک دیگری کاملا وابسته به همکاری بیمار در استفاده مداوم از الاینرها است.
2—هدگیرها:
هدگیر ها در افرادی که رشد فک بالای بیش از حد دارند استفاده می شوند. در واقع حضور هدگیر ها می تواند سرعت رشد فک فوقانی را کاهش داده و اجازه دهد تا دندان های بالا و پایین در یک موقعیت و تراز مشخص نسبت به هم قرار بگیرند. استفاده از این ابزار در سنین رشد به کنترل رشد استخوانی کمک میکند، در پایان رشد استفاده از هدگیر صرفا با ایجاد حرکت دندانی همراه است.
3– اکسپندر یا وسیع کننده کام:
طراحی این ابزار به صورتی است که استفاده از آن می تواند قوس فک بالا را گسترده تر از قبل کند و شامل یک صفحه پلاستیکی با پیچ های متعددی است که در کف یا سقف دهان قرار می گیرند. مشابه حالت قبل استفاده از این ابزار در سن رشد و در کودکان و نوجوانان ممکن است
4_ ریتینر (نگهدارنده ارتودنسی)
دو نوع ثابت و متحرک دارد. ریتینر ثابت سیمی است که در انتهای فاز ارتودنسی ثابت بر اساس شکل دندان ها در سطح پشتی( زبانی) دندان ها به طور دائم قرار داده میشود تا مانع از تغییرات در نتایج درمان شود.
ریتینر متحرک پلاک های است که در انتهای فاز درمان ارتودنسی جهت حفظ نتایج درمان و کمک به ترمیم بافت های اطراف دندان درموقعیت جدید تجویز میشود و ساعت استفاده از آن توسط متخصص ارتودنسی تنظیم شده و با گذر زمان به تدریج استفاده از آن کاهش می یابد.
یکی از اصلی ترین سوالاتی که در این زمینه وجود دارد این است که هزینه ارتودنسی و قیمت های آن به چه صورت می باشد؟ برای پاسخ به این سوال نمی توان عدد و رقم مشخصی در نظر داشت اما بسته به نوع روش درمانی ارتودنسی که شامل ارتودنسی ثابت/ متحرک، ارتودنسی با/ بدون جراحی، ارتودنسی با/بدون کشیدن دندان و نیز ابزارهای مورد استفاده طی درمان( براکت های فلزی/ سرامیکی/ سلف لیگیت مانند دیمون)… است می توان شاهد رقم های متفاوت و متنوعی بود.
پس در حالت کلی نوع ارتودنسی ای که قرار است انجام دهید، بسیار بسیار در تعیین قیمت نهایی تاثیر گذار است، از این رو هزینه ها و قیمت نهایی ارتودنسی درست زمانی مشخص می شود که متخصص ارتودنسی بررسی های لازم را بر روی دهان و دندان شما انجام داده باشد.
همان طور که اشاره نمودیم هزینه های ارتودنسی نسبت به انواع روش های آن کاملا متفاوت و متغییر خواهند بود اما در یک بررسی جامع و کامل می توان بنا به انواع روش های ارتودنسی، قیمت های متغییری را نیز شاهد بود. برای درک بهتر این موضوع لطفا در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل به معرفی و بررسی این عوامل بپردازیم.
باید بدانید که حداقل هزینه ای که برای انجام فرایند های ارتودنسی وجود دارد نسبت به روش و انواع آن کاملا متفاوت است. نکته قابل توجه این است که امکان پرداخت هزینه درمان به صورت پیش پرداخت و اقساط تا پایان دوره درمان وجود دارد
بی شک همه شما می دانید که نسبت به سال گذشته قیمت ارز تغییر بسیار شدیدی داشته است که این موضوع خود دلیلی بر افزایش هزینه های ارتودنسی در سال 99 بوده است. این افزایش در مقایسه با سال 98 در حدود 30-40% می باشد.
در این نوع از درمان ارتودنسی بنا به شرایط موجود و تغییر نوسان ارز شاهد قیمت های متنوع ای خواهیم بود. از این رو اگر می خواهید اطلاعات کامل تری در خصوص هزینه ارتودنسی فک بالا و پایین به دست آورید لطفا با ما در تماس باشید.
در این نوع از روش های ارتودنسی که همانند سایر روش های دیگر ابتدا باید متخصص مربوطه میزان ناهنجاری های دهان و دندان شما بررسی کند و سپس نسبت به فرایند انجام کار و ناهنجاری های مربوطه قیمتی را تعیین کند. از این رو قیمت این نوع از ارتودنسی متفاوت بوده و در بررسی های انجام شده به فرد بیمار، اطلاع داده می شود
در این بخش قصد داریم به سوالاتی بسیار کلیشه ای و تکراری در این خصوص پاسخ دهیم، سوالات بسیار زیادی که از ما به صورت تلفنی و … پرسیده می شود!
یکی از سوالات بسیار زیادی که در این زمینه از ما پرسیده می شود این است که آیا دندان عقل باید قبل از درمان ارتودنسی کشیده شود؟ در پاسخ به سوال این دسته از افراد می توانیم بگوییم که تصمیم برای کشیدن یا نگه داشتن دندان عقل بستگی به موقعیت این دندان ها دارد. اگر دندانهای عقل شما به صورت صحیح و درست رشد کرده و در حفره دهان رویش یافته اند نیازی به کشیدن آنها نیست. چنانچه دندان های عقل نیمه رویش یافته اند و یا نهفته بوده و موقعیت نامناسبی نسبت به دندان های مجاور خود دارند، جهت جلوگیری از آسیب به سلامت دندان های مجاور و کاهش ریسک التهاب بافت های اطراف( پری کرونیت) دستور خارج نمودن دندان عقل صادر میشود. از جهت ارتودنتیک بودن یا نبودن دندان های عقل تاثیری بر نظم دندان ها نخواهد داشت متخصص ارتودنسی پیش از درمان / حین یا پس از درمان، مشاوره لازم جهت نیاز یا عدم نیاز به خارج نمودن دندان های عقل را به شما خواهد داد.
این مورد توسط متخصص مربوطه تشخیص داده می شود چراکه در برخی از موارد نیاز است تا متخصص برای ایجاد نظم و ترتیب در میان دندان ها، حدوداً نیم میلی متر از فضای کناری دندان ها را تراش دهد تا بتوان موقعیت صحیح دندان ها را فراهم نمود.. خوشبختانه این عملیات بدون درد بوده و با ظرافت بسیاری انجام خواهد شد به گونه ای که در انتها تفاوتی در شکل ظاهری دندان های تراش خورده وجود نخواهد داشت.
به جرات می توان گفت یکی از دغدغه های بسیار زیادی که در میان افراد وجود دارد این است که پس از درمان ارتودنسی در صورت ایجاد لک و زرد شدن دندان ها چه مواردی را می توانند اتخاذ کنند؟ براکت ها و تجهیزاتی که در فرایند ارتودنسی استفاده می شوند چنانچه بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، فضای بسیار مناسبی برای رشد باکتری ها هستند.
در صورتی که فرد به رعایت نکات بهداشتی نپردازد ممکن است لک های زرد و قهوه ای رنگی بر روی دندان ایجاد شود که در این صورت باعث بد شکل شدن ظاهر دندان ها می شود.
یک روش معمول که در اکثر بیماران ارتودنسی وجود دارد این است که پس از اتمام درمان ارتودنسی با استفاده از درمان بلیچینگ و سفید کردن سفیدی، تازگی و طراوت را به دندان ها باز گرداند و از این بابت به جای هیچگونه نگرانی و ناراحتی وجود ندارد.
هر بار که ارتودنتیست در جلسات ماهیانه، اقدام به سفت نمودن براکت ها می کند، فشار جزئیی بر روی دندان ها وارد می شود که در نهایت می توان شاهد ایجاد سر درد های موضعی در افرادی با آستانه درد پایین( کم تحمل نسبت به درد) بود. این سردرد کاملا موقت بوده و با استفاده از دارو های مسکن می توانید درد آن را تسکین دهید.
همان طور که اشاره نمودیم یکی از فوائد ارتودنسی بهبود سردرد های ناشی از اختلالاتی بود که در مفصل فک وجود داشت، در علم پزشکی به این عارضهTMD گفته می شود. در این عارضه فرد بیمار دچار سردرد های مزمن بسیار شدیدی می شود که تنها راه درمان آن مرتب شدن دندان ها و قرارگیری فکین در موقعیت درست است.
طبق تحقیقات و بررسی های انجام شده، میزان سن و سال در درمان و انجام فرایند ارتودنسی ملاک نیست! بلکه ملاک اصلی تنها سالم بودن دندان ها و لثه ها هستند. پس در حالت کلی تمامی افراد به شرط سالم بودن لثه ها و دندان ها می توانند از ارتودنسی استفاده کنند. در واقع محدویتی برای انجام درمان ارتودنسی به خصوص در مواردی که مشکلات دندانی مطرح است وجود ندارد. امروزه با افزایش سطح بهداشت و آگاهی عمومی شاهد افزایش مراجعه افراد بزرگسال هستیم.
در طول درمان ارتودنسی شما باید همواره در مصرف غذا و بسیاری از میوه جات دیگر حساسیت های بسیار زیادی از خود نشان دهید. به عنوان مثال در طول درمان از غذاهای سفت و ترد استفاده نکنید چراکه مصرف این نوع از مواد غذایی می تواند به براکت های ارتودنسی شما آسیب وارد کنند.
خوراکی های سفتی همانند آبنبات که باعث چسبیدن مواد به براکت ها می شوند برای شما ممنوعیت مصرف دارند، همچنین استفاده از میوه جات سفت همانند سیب، گلابی و… می تواند در نهایت به براکت ها آسیب وارد کند. از این رو بهتر است سعی کنید در طول درمان از حالت پخته و یا کمپوت میوهجات و یا به صورت قطعات کوچک استفاده کنید.
چنانچه قصد سفر دارید بهتر است این موضوع را با پزشک متخصص خود مطرح کنید و هماهنگی های لازم را با آن انجام دهید. در این صورت است که می توانید یک تجربه خوب داشته باشید. به طور معمول متخصصان ارتودنسی اطلاعات کاملی در خصوص حفظ سلامت براکت ها در اختیار شما قرار می دهند. درمان ارتودنسی هیچ محدودیتی برای رفتن به سفر ایجاد نمیکند. تنها نکته مهم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان در طول سفر است
حتما توجه داشته باشید که در طول سفر مسواک و نخ دندان مخصوص، موم ارتودنسی، دهانشویه و کش ارتودنسی (در صورت نیاز) را در قالب یک بسته همیشه همراه خود داشته باشید
آیا امکان انجام درمان ارتودنسی در حین بارداری وجود دارد؟
با توجه به این که در طی درمان ارتودنسی نیازی به تزریق ماده بی حسی نیست، بنابراین درمان ارتودنسی تداخلی با دوران بارداری ندارد. اگر هنوز درمان را آغاز نکرده اید و باردار هستید نکته قابل توجه اعلام بارداری به متخصص رادیولوژی هنگام تهیه رادیگرافی است تا حتما از روپوش سربی برایتان استفاده کنند. نکته مهم دیگر رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان در طی درمان است تا ریسک التهاب لثه افزایش نیابد.