در این نوشته می خوانید:
ارتودنسی روشی کاملاً ایده آل جهت درمان ناهنجاری های مربوط به فک و دندان ها است. در کنار مزیت های بی شمار این روش درمانی، مشکلاتی نیز در طول این درمان دیده شده است. لق شدن دندان ها یکی از بزرگ ترین عارضه های ارتودنسی به شمار می رود. ما در این مقاله قصد داریم راجع به لق شدن دندان و اظهارات برخی بیماران صحبت کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا هر آنچه لازم است درباره لق شدن دندان های تحت درمان ارتودنسی بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که خیر چنین عارضه ای به طور واقعی اتفاق نخواهد افتاد و این فقط حس بیمار است. در واقع در روزهای ابتدایی که براکت ها بر روی دندان ها قرار می گیرند کمی فشار به دندان ها وارد می شود. در این مواقع بیمار حس می کند دندان هایش لق شده است و در حال جابه جا شدن است؛ اما اصلاً نگران نباشید. این یک وضعیت کاملاً طبیعی و نرمال است. در اکثر مواقع ارتودنتیست به بیمار خواهد گفت احتمالاً چنین عارضه ای را در دو الی سه روز ابتدایی نصب براکت ها حس خواهد کرد؛ اما به راستی دلیل این عارضه و ایجاد حس در افراد چیست؟ به منظور پاسخ دهی به این سؤال باید بگوییم که هنگامی که براکت ها بر روی دندان ها نصب می شوند فشار زیادی به دندان ها وارد می شود. این فشار در علم دندانپزشکی اندازه گیری شده است و نباید کمتر یا بیشتر از حد آن باشد. در واقع به وسیله فشار وارده دندان ها به سمت جایگاه اصلی خود هُل داده می شوند. بدین صورت با گذشت مدت زمانی دندان هایی منظم و ایده آل خواهید داشت. جالب است بدانید فشاری که به دندان ها وارد می شود قادر است دندان ها را تنها به اندازه تقریبا یک میلی متر در ماه جابه جا کند. با این وجود باز هم به افراد حس لق شدن دندان ها القا می شود.
همان طوری که می دانید تا زمانی که درمان ارتودنسی به اتمام برسد روند بازسازی استخوان های اطراف دندان ادامه پیدا می کند. در زمانی که دندان ها در جایگاه اصلی خود قرار گرفتند، ارتودنتیست تشخیص خواهد داد که زمان برداشتن براکت ها از روی دندان ها فرا رسیده است؛ اما صبر کنید موضوع به این جا ختم نمی شود. در واقع لازم است شما به منظور ثبات درمان ارتودنسی از یک نگهدارنده یا ریتینر استفاده کنید. در این مرحله به کمک نگهدارنده های دندانی می توانید دندان های خود را از لق شدن و بازگشت به حالت اولیه حفظ کنید.
انتخاب یک ارتودنتیست خوب و متبحر می تواند در انجام فرآیند درمانی ارتودنسی خارق العاده بسیار مؤثر باشد. در صورتی که ارتودنتیست شما به اندازه کافی حرفه ای باشد قطعاً تمام اصول و نکات را در رابطه با مراقبت های دندانی به شما خواهد گفت؛ اما در صورتی در انتخاب ارتودنتیست خود اشتباه کرده باشید قطعاً با مشکلاتی از جمله بیماری پریودنتال یا ازدحام دندانی و به دنبال آن با لق شدن دندان ها مواجه خواهید شد. در ادامه به شما خواهیم گفت چرا و چگونه بیماری های لثه ای یا ازدحام دندان ها سبب لق شدن دندان ها می شوند.
در ابتدا لازم است برای شما موضوع را روشن کنیم و بگوییم که بیماری پریودنتال چیست؟ به زبان ساده و صریح بخواهیم بیان کنیم باید بگوییم که بیماری های مربوط به لثه به بیماری پریودنتال شهرت دارد. در واقع باید بگوییم زمانی که براکت ها بر روی دندان ها نصب شده اند به استخوان های اطراف آن و بافت لثه ای فشار وارد می کند. در صورتی که لثه ها دچار مشکل باشند قدرت مقابله با براکت ها را نخواهند داشت. در نتیجه ممکن است منجر به تضعیف استقامت دندان ها و استخوان های اطراف آن و درنتیجه منجر به لق شدن دندان ها شود. به همین دلیل است که اکیداً توصیه می کنیم در انتخاب ارتودنتیست خود دقت کنید. در واقع ارتودنتیست حرفه ای قبل از انجام فرآیند درمانی ارتودنسی تمام دندان ها و بافت اطراف آن ها را بررسی می کند. در صورت بروز هرگونه مشکل، با معرفی بیمار به متخصص جراحی لثه یا دندانپزشک متخصص، درصدد رفع و درمان آن برمی آید. قطعاً ارتودنتیست توصیه های کاربردی را به شما متذکر خواهد شد. یکی از این نکات مفید و کاربردی رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان ها می باشد. جالب است بدانید اگر شما بهترین ارتودنتیست جهان را انتخاب کنید و به موضوع بهداشت دهان و دندان ها اهمیت ندهید قطعاً با مشکلات بزرگی روبه رو خواهید شد.
از آن جایی که ارتودنسی جهت نظم دادن به دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین هر چه دندان ها شلوغ تر باشند مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید تا به جایگاه اصلی خود بازگردند. همان طوری که در متون فوق گفته شد هر دندان در ماه نهایت یک میلی متر می تواند جابه جا شود. حال اگر در این بین شلوغی و بی نظمی زیادی بین دندان ها حاکم باشد، ممکن است فرد احساس لقی شدگی بیشتری را بین دندان ها حس کند.
در این قسمت لازم است برایتان بیان کنیم در صورتی که براکت های ارتودنسی بیش از سه سال بر روی دندان ها باقی بماند ممکن است عارضه کوتاه شدن ریشه دندان را به وجود آورد. کوتاه شدن ریشه دندان ها در برخی موارد می تواند به لق شدن دندان ها و یا احساس لقی دندان ها منجر شود. البته این در موارد بسیار نادر رخ خواهد داد و فقط برای افرادی است که بیش از سه سال از براکت ها استفاده کرده اند. به منظور مراقبت از دندان ها بهتر است در رژیم غذایی خود محتاطانه عمل کنید. در واقع باید از خوردن غذاهای سفت و چسبناک در این دوره اجتناب کنید. لقمه های غذا و تکه های میوه را به بخش های کوچک تری تقسیم کنید. بهداشت دهان و دندان ها را جدی بگیرید. در این راستا حتماً در طول روز از نخ دندان و مسواک استفاده کنید. با رعایت همین نکات کوچک و ریز قادر خواهید بود درمانی ایده آل جهت ارتودنسی دندان هایتان به کار ببرید.
در دو الی سه روز و در برخی مواقع تا یک هفته ابتدایی نصب براکت ها علاوه بر احساس لقی بین دندان ها ممکن است فرد کمی درد در نواحی دندان ها احساس کند. لازم است ارتودنتیست قبل از انجام ارتودنسی دندان ها این موارد را به بیمار گوشزد کند. در این صورت بیمار به هنگام مواجهه با آن ها نگرانی نخواهد داشت؛ اما در این مواقع دقت کنید در صورتی که درد بین دندان ها یا لق شدن آن ها بیش از یک هفته طول کشید لازم است ارتودنتیست خود را در جریان قرار دهید. دردهای مکرر و ادامه دار ممکن است بر اثر نیروی بیش از حد وارده بر دندان ها رخ بدهد؛ بنابراین لازم است ارتودنتیست اقدامات لازم جهت به حد نرمال رساندن نیروها را انجام دهد. اگر از میزان این نیرو کاسته نشود قطعاً به ریشه های دندان ها آسیب وارد خواهد شد و این عامل ممکن است سبب تحلیل ریشه های دندان شما شود.