در این نوشته می خوانید:
امروزه افراد بسیار زیادی مستعد انجام درمانی ارتودنسی می باشند. افراد سعی می کنند به کمک این روش درمانی، ناهنجاری های فک و دندان های خود را رفع کنند؛ اما آیا این روش درمانی پر طرفدار عوارض و معایبی را به همراه دارد؟ چه راهکارهایی جهت کاهش این عوارض می توان به کار برد؟ روش های پیشگیری از بروز عوارض ارتودنسی چیست؟ اگر به دنبال پاسخ سؤالات این چنینی هستید بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و مطالب این مقاله را به دقت بخوانید.
همه ما می دانیم که ارتودنسی شامل قرار دادن براکت ها و دیگر ابزارهای ثابت و متحرک بر روی دندان ها جهت به حرکت در آوردن آن ها و قرارگیری آنها در موقعیت اصلی و صحیح می باشد. این روش درمانی از مزایای بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل سالانه افراد بیشتری به سمت استفاده از آن جهت برقراری نظم بین دندان هایشان جذب می شوند. در واقع ارتودنسی باعث می شود نظمی خارق العاده بین دندان ها به وجود آید. به کمک فرآیند ارتودنسی دندان ها به سمت جایگاه اصلی خود کشیده خواهند شد.
علاوه بر این اختلالاتی همچون انحراف فک پایین و جلو یا عقب بودن یکی از فک ها نیز به کمک ارتودنسی درمان خواهند شد. در واقع می توان گفت ارتودنسی قادر است هرگونه اختلال و عارضه فک و دندان را که باعث می شود زیبایی را از چهره شما دور کند، رفع کند. علاوه بر این شما می توانید با بهره گیری از ارتودنسی و نظم دهی به دندان ها، روند غذا خوردن خود را به طور صحیحی انجام دهید. در واقع با این کار به سلامت دستگاه گوارش خود نیز کمک کرده اید.
خوب است بدانید ارتودنسی به خودی خود هیچ عوارضی به همراه ندارد و در صورتی که اصول بهداشتی دهان و دندان ها را به درستی رعایت نکنید احتمالاً سبب بروز عوارضی خواهد شد. عدم رعایت نکاتی که ارتودنتیست به شما گوشزد می کند نیز ممکن است شما را به سمت ابتلا به عوارض ارتودنسی سوق دهد؛ بنابراین باید مراقبت های پس از درمان ارتودنسی را جدی بگیرید.
همان طوری که گفته شد ارتودنسی به هیچ عنوان عارضه خاصی برای افراد به وجود نمی آورد. عوارض ارتودنسی در صورتی رخ می دهند که فرد مراقبت های دندانی را جدی نگرفته باشد. یکی از این عوارض پوسیده شدن دندان ها می باشد. به دنبال آن ممکن است ریشه دندان ها تحلیل روند. عارضه دیگری که فرد در زمان ارتودنسی دندان ها ممکن است به آن مبتلا شود ابتلا به بیماری های لثه ای یا پریودنتال می باشد. این موارد همگی از عارضه های جدی رعایت نکردن اصول بهداشتی دهان و دندان میباشد که در طول درمان ارتودنسی بیش از قبل باید رعایت شود.
واکنش های حساسیتی و الرژیک دیگر عوارضی است که ارتودنسی عامل آن می باشد. بازگشت وضعیت دندان ها بعد از اتمام ارتودنسی و بروز عارضه انکیلوز و… از جمله عوارض دیگر این روش درمانی به شمار می روند. در ادامه هر یک از موارد فوق را به اختصار برایتان توضیح خواهیم داد.
همان طوری که می دانید روش درمانی ارتودنسی در افراد با یکدیگر متفاوت است. در برخی مواقع درمان ممکن است شش ماه و در برخی مواقع ممکن است حدود دو سال طول بکشد. در این مدت براکت های ارتودنسی بر روی دندان ها قرار می گیرند تا به دندان ها فشار لازمه را جهت جا به جایی وارد کنند؛ بنابراین در طی این مدت ممکن است ذرات باقی مانده غذا در بین سیم ها گیر کند و عاملی برای تجمع باکتری ها شود.
اگر پلاکت ها و باکتری های دندانی و حتی ذرات ریز باقی مانده غذا از روی سطح دندان و از بین سیم های براکت برداشته نشود به مرور زمان منجر به خرابی و پوسیدگی دندان ها خواهد شد. به همین دلیل است که ارتودنتیست ها بر رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان در این دوره تأکید دارند. خوب است بدانید در صورتی که به درستی و به طور اصولی موازین بهداشت دهان و دندان ها را در این دوره رعایت کنید به هیچ عنوان با پوسیدگی دندان ها روبه رو نخواهید شد.
در برخی موارد دیده شده است که سطح مینای دندان در افرادی که از ارتودنسی بهره گرفته اند به شدت کاسته شده است. بروز لکه هایی که بر روی دندان ها ظاهر شده است نیز می تواند از علل کاهش مینای دندان باشد. البته نگران نباشید. شما می توانید با بهره گیری از دهانشویه ارتودنسی به خوبی از بروز این اتفاق جلوگیری کنید.
اگر بهداشت دهان و دندان را به طور مرتب و دقیق انجام ندهید ممکن است پس از بروز پوسیدگی در بین دندان ها به بیماری های لثه ای نیز مبتلا شوید. راه حلی که جهت ممانعت از این بیماری در زمان بهره گیری از روش درمانی ارتودنسی پیشنهاد شده است مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان می باشد.
جنس براکت ها طوری ساخته شده است که هیچ اختلالی با بدن ندارد. با این حال دیده شده است که برخی افراد نسبت به براکت ها یا دیگر ابزار ارتودنسی حساسیت دارند. در این مواقع می توان ارتودنتیست خود را در جریان قرار دارد. ارتودنتیست می تواند جهت رفع این مشکل از ابزارهایی با جنس متفاوت استفاده کند تا میزان حساسیت فرد به حداقل برسد.
انتخاب یک ارتودنتیست حرفه ای و کار بلد تأثیر بسزایی در روند درمان و کاهش عوارض ارتودنسی خواهد گذاشت. اگر ارتودنتیست شما به اندازه کافی مهارت نداشته باشد ممکن است به اشتباه دندانی را از دهان شما بکشد و خارج کند. حتی ممکن است ارتودنتیست براکت ها را به نحو صحیح نتواند نصب کند که این موضوع می تواند عوارض جبران ناپذیری در حرکت دندان ها به وجود آورد؛ بنابراین لازم است در انتخاب ارتودنتیست خود دقت کافی را داشته باشید تا از بروز چنین عوارضی مصون بمانید.
برخی از افراد از عود ارتودنسی و بازگشت آن به شدت ترس دارند. ما در این جا به این افراد می گوییم که ترس آن ها کاملاً بی جا و بی مورد است. اگر دوست دارید از روش درمانی ارتودنسی استفاده کنید و از عود آن وحشت دارید بهتر است بر ترس خود غلبه کنید. با رعایت تمام نکات و توصیه های ارتودنتیست و همچنین با بهره گیری از ریتینرها طبق توصیه ارتودنتیست بعد از اتمام درمان، خود قادر خواهید بود از بروز عود ارتودنسی ممانعت کنید.
بروز این عارضه بسیار نادر است اما بهتر است در این جا با این نوع اختلال نیز آشنا شوید. در صورتی که دندانی به استخوان فک جوش خورده باشد، براکت ها از فشار آوردن به آن و حرکت دادن آن معذور می باشند. در واقع دندان های انکیلوز شده کوتاه تر از سایر دندان ها می باشد. اگر از چنین عارضه ای رنج می برید و قصد انجام ارتودنسی را دارید بهتر است در ابتدا به دنبال رفع آن به کمک روش های درمانی دندانپزشکی بروید. پس از آن می توانید بدون هیچ مشکلی دندان هایتان را ارتودنسی کنید.
در صورتی که روش های جلوگیری از عوارض ارتودنسی را بیاموزید و به کار بگیرید روش درمانی ارتودنسی دیگر به هیچ عنوان عارضه ای به همراه نخواهد داشت. استفاده از مسواک در طول شبانه روز دو الی سه بار می تواند در کاهش ابتلا به این عوارض نقش بسزایی ایفا کند. استفاده از نخ دندان در این دوران کمی سخت است اما راهی کاربردی جهت ممانعت از عوارض ارتودنسی به شمار می رود. از خوردن غذاهای شیرین و چسبنده به طور جد اجتناب کنید. جلسات ارتودنسی جهت معاینه را جدی بگیرید و در اسرع وقت به مطب ارتودنتیست خود مراجعه کنید.
روش درمانی ارتودنسی در همه سنین انجام می شود. فقط ممکن است مدت زمان آن و مراقبت های آنان با یکدیگر تفاوت داشته باشد. به عنوان مثال بزرگسالان مجبور هستند مدت زمان بیشتری از ریتینر و الاینر بهره گیرند. احتمال بروز بیماری های لثه ای و تحلیل ریشه دندان در بزرگسالان در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان و توصیه های ارتودنتیست بیش از سایر افراد است.