در این نوشته می خوانید:
عموماً پس از این که کودکان یا بزرگسالان تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند و براکت روی دندان های آن ها نصب می شود، شروع به شکایت می کنند که این براکت ها به داخل دهانشان ساییده می شود و حتی دهانشان را زخم می کند. برای درمان ان مشکل باید در ابتدا دلیل ایجاد این زخم های دهانی را شناخت و سپس در جهت رفع آن اقدام کرد.
در صورتی که در بخش های داخلی مخاط دهان زخمی ایجاد شده، موجب درد شدید به ویژه در هنگام جویدن انواعی از غذاها بشود به آن زخم دهان می گویند.
این زخم های دهانی موقتی هستند. این زخم ها اندکی پس از قرار دادن براکت ها و عادت کردن دهان به آن ها برطرف می شود. این علائم با گذشت زمان از بین رفته، دهان شما نسبت به براکت ها حساسیت خود را از دست می دهد و دیگر زخم نمی شود. علاوه بر این زخم های قبلی نیز حدوداً پس از یک هفته درمان می شوند.
توجه داشته باشید در صورتی که زخم های دهان پس از قرار دادن براکت و با گذشت یک هفته برطرف نشد، لازم است با متخصص ارتودنسی تماس گرفته یک قرار ملاقات تعیین کنید. در این حالت ممکن است هنگام نصب براکت ها مشکلی وجود داشته باشد. علاوه بر این در صورتی که یکی از براکت ها یا سیم های اتصال آن جدا شده است، باید حتماً با متخصص ارتودنسی مربوطه تماس گرفته، قراری برای معاینه و تنظیم مجدد براکت های دندانی بگذارید.
به احتمال زیاد متخصص ارتودنسی پس از شروع درمان و کار گزاشتن براکت ها به شما استفاده از موم ارتودنسی را توصیه می کند. این موم ها می توانند روی براکت های دندانی شما قرار گرفته، از تماس بخش های تیز آن به داخل دهان جلوگیری کند. در این حالت خودتان یا کودکتان می توانید بهتر وجود براکت در دهان را تحمل کنید. در صورتی که متخصص ارتودنسی به شما موم مخصوص دندانپزشکی نداد، می توانید در بیشتر داروخانه ها موم مخصوص ارتودنسی را تهیه نمایید.
در برخی مواقع آنچه باعث ایجاد زخم های دهانی می شود، وجود باکتری هایی است که در زیر براکت تجمع می یابند. برای جلوگیری از این امر باید با یک لیوان آب گرم و نمک دهان و زخم ها را ضدعفونی کنید. آب و نمک می تواند زخم ها را ضدعفونی کرده، باکتری های موجود در آن ها را از بین برد. توجه داشته باشید حتماً در نهایت آب نمک را به بیرون تف کنید. برخی از دهانشویه ها نیز برای ضدعفونی کردن زخم های دهان در داروخانه ها موجود هستند که با هماهنگی با ارتودنتیست خود میتوانید مصرف کنید
شما می توانید برای تسکین فوری درد های ناشی از زخم های دهانی که توسط براکت ایجاد شدهاند، از ژل بیحسی موضعی استفاده کنید. شما می توانید با استفاده از یک وسیله مخصوص ژل را روی زخم های دهان خود قرار دهید. این ژل موجب بی حس شدن زخم و تسکین موقتی درد آن می شود. علاوه بر این مصرف داروهای ضد التهاب نیز می تواند دردهای ناشی از زخم های ایجاد شده توسط براکت های دندانی را تسکین بخشد.
یک روش ساده برای تسکین دردهای ناشی از زخم های دهانی که توسط براکت های دندانی ایجاد شده اند، خیساندن یک کیسه بابونه در آب شیرین و قرار دادن کیسه خیس شده به صورت مستقیم روی زخم است. کیسه بابونه خاصیت ضد عفونیکننده و ضد التهاب دارد و می تواند دردهای ناشی از زخم ها را تسکین بخشد.
همچنین اگر در منزل مریم گلی دارید، می توانید دو قاشق چایخوری مریم گلی را به یک فنجان آب اضافه کنید و هم بزنید. سپس آب را بجوشانید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند. این آب را باید به مدت یک دقیقه در دهان غرغره کنید. گیاه مریم گلی سال های طولانی است که به عنوان یک داروی سنتی برای پاکسازی دهان و دندان در آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد.
شما می توانید از دهانشویه های مخصوص که یک لایه مانع محافظت کننده برای دهان شما ایجاد می کند، استفاده کنید. این دهانشویه ها باید یک دقیقه داخل دهان و روی دندان ها چرخانده شود. پس از آن حدود ۴ ساعت این محلول دوام دارد و موجب می شود که مصرف غذا و نوشیدنی های مختلف باعث التهاب زخم ها و تشدید آن ها نشود.
خوشبختانه امروزه روکش هایی جهت پوشاندن براکت طراحی شده اند. این روکش ها به راحتی روی براکت های دندانی قرار می گیرند و از تماس مستقیم آن ها با زخم های دهان ممانعت می کنند و همین امر باعث می شود که زخم های شما بهبود یابند. این روکش ها را می توان در کل روز استفاده کرد. شما می توانید حتی هنگام غذا خوردن و نوشیدن انواع نوشیدنی ها نیز از این روکش ها استفاده کنید. علاوه بر این برای راحتی کودک خود می توانید این روکش ها را متناسب با اندازه دهان و دندان وی برش بزنید تا هنگام استفاده از آن ها در دهان خود احساس ناراحتی نکند.
غذاهایی که به شدت اسیدی هستند به احتمال زیاد زخم های دهان را تشدید کرده و باعث کند شدن روند بهبود آن ها خواهند شد. از جمله این غذاهای اسیدی می توان به آب مرکبات و گوجه فرنگی اشاره کرد. غذاهای پر ادویه نیز موجب تشدید زخم های دهانی می شوند. غذاهای نرم و شیرین که به راحتی جویده و بلعیده می شوند بهترین غذاها برای مصرف در دوران استفاده از براکت های دندانی هستند. از جمله این غذاها می توان به ماست اشاره کرد. علاوه بر این نوشیدن مایعات سرد به بی حس شدن درد های دهانی کمک می کند.
برای جلوگیری از تشدید زخم ها در اثر خوردن غذاهای نامناسب می توانید از کودک خود سوال کنید که آیا مصرف یک غذای خاص زخم او را تشدید می کند یا خیر. در این صورت می توانید تا زمان بهبود کامل زخم ها از مصرف آن غذای خاص پرهیز کنید. برخی از این غذاهای اسیدی غذاهای سالمی هستند و در مقابل غذاهای غیر اسیدی سالمی هم وجود دارند که توصیه می شود در دوران استفاده از براکت های دندانی از غذاهای مقوی غیر اسیدی استفاده کنید تا بهبود زخم های شما با سرعت بیشتری اتفاق بیفتد. نوشیدن آب زیاد نیز می تواند دردهای ناشی از زخم های ایجاد شده توسط براکت های دندانی را کاهش دهد.
اگرچه نصب براکت دندانی جدید می تواند موجب ایجاد زخم های دهانی شود، اما موارد دیگر نیز می تواند در ایجاد زخم های دهانی نقش داشته باشد. از جمله این موارد می توان به فشار، آسیب به بافت، آسیب های دهانی و… اشاره کرد. گاهی اوقات نیز ممکن است کودک بخش داخلی دهان خود را گاز گرفته، موجب زخم شدن یا تشدید زخم های موجود در دهان شود.
برای درمان این مشکل باید به دنبال یافتن روش هایی برای کاهش استرس فرزندان خود در زندگی روزمره باشید. از جمله این روش ها می توان به ورزش کردن، یوگا ، تنفس عمیق و… اشاره کرد. گاهی مواقع نیز کودک از بیماری های خاصی مانند سندروم روده تحریک پذیر، زخم معده، بیماری کرون و … رنج می برد
امروزه استفاده از براکت دندانی برای درمان های ارتودنسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این براکت های دندانی مزیت های بالقوه ای برای منظم کردن دائمی دندانها دارند اما متاسفانه در هفته اول شروع درمان موجب ایجاد زخم های اندکی در داخل دهان می شود. این زخم ها می تواند موجب آزار رسیدن به بیمار شود تا حدی که بیمار از ادامه انجام روند درمان منصرف شود. بنابراین یافتن راه هایی برای کاهش درد زخم های ناشی از براکت های ارتودنسی و درمان آن برای سرعت بخشیدن به روند درمان ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است.