در این نوشته می خوانید:
دندانپزشکان به منظور حل مشکلات مربوط به اوربایت، فنر فورسز را به بیماران دارای اختلال اوربایت توصیه می کند. حال باید ابتدا با معنای کلمه اوربایت و سپس به بررسی معنا و جزئیات فنر فورسز بپردازیم. اوربایت نوعی اختلال در فک های برخی افراد می باشد. این اختلال خود را به صورت قرارگیری نا هماهنگ فک ها بر روی یکدیگر نشان می دهد. پس اگر فک های شما در حالت نرمال و طبیعی بر روی هم قرار نگرفته اند، حتماً این مقاله را بخوانید و با ما همراه باشید.
اگر دندان ها در دهان فرد کج و نامنظم باشند و از حالت نرمال خارج شده باشند، باید گفت که برای درمان آن به ارتودنسی نیاز داریم. فنر فورسز نیز نوعی وسیله از خانواده ابزارآلات ارتودنسی محسوب می شود و در برخی مواقع مورد استفاده قرار می گیرد. فنرهای فورسز بسیار متنوع و متفاوت می باشد، اما کاربرد هریک از آن ها نسبت به شکل ظاهری و ویژگی شان متفاوت است. در مواقعی که نیاز باشد به فک بالا فنر فورسز متصل شود، فنر دقیقاً در فک بالا و مجاور دندان های مولر عقب نصب خواهد شد. نوعی دیگر از فنر که برای فک پایین مورد استفاده قرار می گیرد، میله ای است که داخل آن فنر کار شده این فنر سعی می کند دندان های موجود در فک پایین را جا به جا کند و به سمت دندان های نیش هدایت کند.
مزیت این فنرها این است که بیمار دائماً نیازی به تعویض آن ها ندارد و با یک بار نصب به مدت ۸ الی ۱۲ ماه کارکرد مفیدش را نشان خواهد داد. مزیت دیگر فنر فورسز این است که هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان کاربرد دارد و با نصب آن توسط ارتودنتیست می توانید اثرات مثبت به جا مانده را پس از گذشت مدتی به عینه ببینید. به هنگام مبتلا شدن به اوربایت معمولاً افراد دندان های فک بالایشان کمی جلوتر از فک پایین قرار می گیرد و هنگامی که در آینه لبخند می زنند، می بینند که فک ها به صورت هماهنگی بر روی هم قرار نگرفته اند. در چنین مواقعی اگر ارتودنسیت فنر فورسز را در فک بالا و پایین نصب کند پس از گذشت مدتی خواهید دید که فک بالا به سمت عقب و فک پایین به سمت جلو کشیده می شود تا هماهنگی بین آن ها انجام شود. لازم به ذکر است که فنر فورسز فقط به منظور درمان اوربایت انجام نمی شود بلکه در مواقعی که بیمار نسبت به استفاده مکرر از رابربندها مشکلی داشته باشد، می توان از فنر فورسز به عنوان رفع کننده دائمی مشکل بهره گرفت.
خوشبختانه نصب این فنر در دهان افراد هیچ عارضه و درد جدی به همراه نخواهد داشت. نصب این فنر بر روی دندان ها ممکن است چند جلسه طول بکشد تا ابزار فنر فورسز به درستی در محل خود قرار گیرد و عملکردی مثبت از خود نشان دهد. یک جلسه برای معاینه و بررسی دندان ها در نظر گرفته می شود. در این جلسه متخصص ارتودنسی باید با بررسی های دقیق تشخیص دهد که آیا فنر فورسز کمک کننده ای برای درمان محسوب می شود یا خیر؟ پس از آن که تصمیم قطعی در مورد نصب فنر فورسز در دهان شما گرفته شد، ارتودنتیست فنرهای مربوطه را بر روی سیم کمانی شکل ارتودنسی قرار خواهد داد. پس از آن نوبت نصب میله های فشار دهنده می باشد. احتمالاً جلسه ای دیگر برای شما فراهم می شود تا تشریف آورید و فنر فورسز را به طور کامل بر روی دندان هایتان نصب کنید. در این جلسه باید هر مشکل و ناراحتی که با فنرهای نصب شده دارید با ارتودنتیست در میان بگذارید. در اکثر مواقع هیچ مشکلی به هنگام اتصال فنرها به دندان ها ایجاد نمی شود و این نشانه تناسب فنر فورسز با دندان ها می باشد.
زمانی که بیمار باید از این فنرها استفاده کند کاملاً مجزا از بیمار دیگری است. ارتودنتیست نسبت به موقعیت دندان های بیمار و سن وی تشخیص می دهد که فنر فورسز برای چه مدت در دهان بیمار بماند. اکثر بیماران پس از گذشت مدت ۳ الی ۶ ماه زمان درمان شان به اتمام می رسد و می توانند فنر فورسز را از دهان خارج کنند. در این بین احتمالاً ارتودنتیست شما دندان ها را تحت بررسی قرار می دهد تا از روند درمان مطلع شود. در ابتدا یعنی قبل از نصب فنر ها لازم است که بیمار به مدت یک سال از بریس های دندان استفاده کند و پس از آن به دنبال نصب فنر فورسز برود. پس از گذشت یک سال فنر فورسز طبق دستورالعملی که در بالا ذکر شد بر روی دندان ها نصب خواهد شد. در این بین شما باید هر یک ماه و نیم یک بار یعنی حدودا ۶ هفته به ۶ هفته نزد متخصص بروید تا دندان هایتان را بررسی کند. احتمالاً پس از گذشت ۳ الی ۶ ماه می توانید فنر فورسز را از روی دندان هایتان بردارید. علاوه بر زمانی که برای برداشتن فنر فورسز نزد متخصص ارتودنسی رفتید، باید ۳ الی ۴ جلسه دیگر برای بررسی های تکمیلی به ملاقات وی بروید.
همان طوری که در متن فوق ذکر شد این فنرها حداقل ۳ الی ۶ ماه باید در دهان شما باقی بماند (در برخی مواقع و در صورت ضرورت، ارتودنتیست بیش از ۶ ماه فنر فورسز را در دهان فرد نگه می دارد تا به نتیجه دلخواه برسد). به همین منظور سعی کنید روش های مراقبت از فنر فورسز را به خوبی آموزش ببینید تا در طول درمان آسیبی به آن ها وارد نشود. برای مراقبت صحیح اولین کاری که لازم است انجام دهید مسواک زدن به طور صحیح و با دقت می باشد. در دوره های مسواک زدن دندان ها به طور روزانه سعی کنید با دقت بیشتری مسواک بزنید تا هیچ ذره ای از غذا بین دندان ها و یا فنر فورسز نمانده باشد. همان طوری که کشیدن نخ دندان در مواقع عادی مورد نیاز است، به هنگام نصب فنر فورسز نیز باید لابه لای دندان ها را به خوبی نخ بکشید و آن محل را از وجود ذرات باقی مانده غذا و خوراکی ها پاکسازی کنید.
در ابتدا نخ کشیدن دندان هایی که ابزار فنر فورسز به آن متصل شده است به نظر کمی دشوار می آید، اما واقعاً کار سختی نیست و شما می توانید با تکرار و تمرین آن ها را به خوبی نخ بکشید. استفاده از واتر پیک نیز می تواند در تمیز کردن دندان ها و زدودن ذرات باقی مانده غذاها بسیار مؤثر باشد. واتر پیک ابزاری است که آب را با فشار هر چه تمام تر خارج می کند. شما می توانید این ابزار را بین دندان ها قرار دهید و آب را با فشار از آن خارج کنید تا بین دندان ها خالی از ذرات به جای مانده غذا شود. افرادی که از فنر فورسز بهره می گیرند، واتر پیک را باید به عنوان گزینه ای مناسب جهت پاکسازی خط زیر لثه ها و ما بین دندان ها انتخاب کنند.
به منظور معرفی مزایای فنر فورسز می توان گفت که این فنرها برای اصلاح اوربایت مورد استفاده قرار می گیرد. نگهداری و مراقبت از این فنرها کار چندان سختی نیست و نیاز به آموزش هیچگونه فنون تخصصی نمی باشد، از این رو بیمار با خیال راحت می تواند از آن ها برای درمان خود بهره گیرد. در ادامه باید بگوییم که فنر فورسز نیز مانند هر ابزار پزشکی می تواند معایبی نیز به دنبال داشته باشد. از جمله این معایب می توان به دشوار شدن جویدن خوراکی ها به مدت ۱ الی ۲ هفته اشاره کرد. در روزهای ابتدایی نصب ممکن است دندان هایی که ابزار بر روی آن نصب شده است کمی احساس درد و یا سوزش را به شما انتقال دهند. ورزشکاران در رشته های مختلف که از محافظ دندان استفاده می کنند احتمالاً نتوانند از فنر فورسز برای درمان دندان هایشان بهره مند شوند. در برخی مواقع فنر فورسز در داخل دهان قسمت های گونه زخم های کوچکی ایجاد می کند که سبب ناراحتی فرد می شود.