در این نوشته می خوانید:
ارتباط نامناسب و نادرست دندان ها با یکدیگر و مشکلات ژنتیکی فکی-دندانی از جمله علل ابتلا به اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی به شمار می رود. این اختلال موجب سردرد، سرگیجه، تهوع، ایجاد درد در ناحیه مفصل گیجگاهی فکی، محدودیت در حرکت و باز کردن دهان و درد در ناحیه کتف و شانه افراد بیمار می شود. علاوه بر این حوزه شنوایی و بینایی فرد را نیز تحت تاثیر قرار داده موجب گوش درد، وز وز گوش و تار بینی و دو بینی بیماران خواهد شد.
روش های درمانی گوناگونی برای درمان این اختلال معرفی شده اند که از آن جمله می توان به استفاده از درمان ارتودنسی، فیزیوتراپی، طب سوزنی و داروهای خانگی آرام بخش مانند اسطوخودوس اشاره کرد. اما در برخی مواقع این درمان ها موثر واقع نمی شوند و آرامش فرد بیمار را سلب می کنند. در این صورت یکی از روش های مفید درمانی احتمالا تزریق بوتاکس خواهد بود.
روش بوتاکس، تزریق یک نوع پروتئین نوروتوکسین به بافت های بدن است که در بیشتر مواقع به درمان علائم اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یا تی ام جی کمک می کند. در مواقعی که سایر روش های درمانی برای درمان این اختلال جواب نداده باشند، ممکن است استفاده از بوتاکس بهترین نتیجه را در بر داشته باشد. تزریق بوتاکس ممکن است به درمان علائم اختلالات مفصل گیجگاهی یا تی ام جی کمک کند.
از جمله علائم اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تزریق بوتاکس ممکن است در درمان اختلالات گیجگاهی فکی در برخی افراد موثر باشد. با این حال استفاده از این روش درمانی برای درمان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یک روش آزمایشی محسوب می شود و نتایج آن هنوز به طور قطعی به اثبات نرسیده است. سازمان غذا و داروی آمریکا هنوز موثر بودن روش تزریق بوتاکس برای استفاده در درمان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یا تی ام جی را تایید نکرده است.
در سال ۲۰۱۲ مطالعات یک منبع معتبر نشان داد که تزریق بوتاکس می تواند به طور قابل توجهی درد را کاهش داده و حرکات دهان را پس از ۳ ماه از گذشت شروع درمان افزایش دهد. البته گروه مطالعاتی مورد آزمایش قرار گرفته در این تحقیق کوچک بود و تنها شامل ۲۶ نفر شرکت کننده می شد.
دو مطالعه دیگر نیز برای بررسی این موضوع انجام گرفت که نتایج آنها در سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸ در منابع معتبر منتشر شد. نتایج هر دوی این مطالعات با یکدیگرمشابه بود. مطالعات انجام گرفته در سال ۲۰۰۳ نشان داد که ۹۰ درصد شرکت کنندگان در تحقیق که به درمان های قبلی و محافظه کارانه پاسخ نداده بودند، با استفاده از این روش درمانی بهبود یافتند. لازم به ذکر است با وجود اعلام این نتایج امیدوارانه، محققان هنوز نیازمندند که مطالعات بیشتری را برای درک و تایید اثرات تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی انجام دهند.
شایع ترین عوارض جانبی استفاده از تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی شامل موارد زیر می شود:
علاوه بر این استفاده از تزریق بوتاکس یک منبع معتبر برای تثبیت و تصحیح خط لبخند خواهد شد. این اثر میتواند برای ۶ تا ۸ هفته دوام داشته باشد. اثر فلج کنندگی بوتاکس روی عضلات موجب ایجاد این عوارض جانبی می شود.
تزریق بوتاکس عوارض جانبی دیگری نیز دارد که معمولاً در هفته اول پس از شروع درمان ظاهر میشوند و شامل موارد زیر می شوند:
درمان بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی، یک روش بدون نیاز به جراحی و به صورت درمان سرپایی است. پزشک شما می تواند این درمان را در مطب خود و به سادگی انجام دهد. هر جلسه درمانی تزریق بوتاکس به طور متوسط حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه زمان می برد. انتظار می رود طی چند ماه، حداقل سه جلسه تزریق بوتاکس داشته باشید.
پزشک بوتاکس را به عضلات پیشانی، گیجگاه و فک شما تزریق می کند. بسته به علائم و نوع بیماری هایی که با آن درگیر هستید، ممکن است نقاط تزریق بوتاکس نیز تغییر کند. علاوه بر این با توجه به نوع تشخیص پزشک، تعداد جلسات تزریق بوتاکس نیز متغیر خواهد بود. تزریق بوتاکس ممکن است موجب احساس درد، گزش یا خارش در فرد بیمار شود. پزشکان توصیه میکنند پس از تزریق بوتاکس از کمپرس آب سرد یا کرمهای بی حس کننده برای تسکین درد در محل تزریق استفاده نمایید.
اگرچه پس از گذشت یک الی دو روز از زمان تزریق، می توان احساس بهبودی کرد، اما عموماً تا زمان بهبودی کامل چند روزی زمان میبرد. افرادی که تحت درمان بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی قرار میگیرند، میتوانند انتظار داشته باشند که پس از خروج از مطب دکتر بتوانند فعالیت های روزانه خود را به خوبی و بدون هیچ مشکلی انجام دهند.
توجه داشته باشید تا چند ساعت پس از تزریق بوتاکس باید به حالت ایستاده بمانید و از مالیدن و ماساژ دادن محل تزریق خودداری کنید. در صورت ماساژ دادن محل تزریق، این مسئله موجب میشود که مواد تزریق شده به سایر عضلات منتقل شده و موجب آسیب دیدن و عدم نتیجه بخشی شوند.
توصیه می شود قبل از اقدام به تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی، با شرکت بیمه خود تماس گرفته و در رابطه با اینکه آیا هزینههای این روش درمانی برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی، شامل بیمه نامه شما می شوند یا خیر، اطلاعات کسب کنید. به احتمال زیاد بیمهها هزینه درمان با تزریق بوتاکس را پوشش نخواهند داد. زیرا FDA استفاده از بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی را تایید نکرده است. اما پرسش در این خصوص بی ارزش نیست. لذا بهتر است قبل از هرگونه اقدام، در رابطه با این امر حتماً با مسئول بیمه خود صحبت نمایید.
هزینه های تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود. بسته به نیاز شما به تعداد جلسات تزریق بوتاکس و شدت علائم بیماری، هزینه های درمان متغیر خواهد بود.
تاکنون نشان داده شده است که تزریق بوتاکس یک درمان به نسبت بیخطر و هم چنین موثر برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی است، اما تحقیقات بیشتری برای تعیین طیف گسترده مزایای این درمان مورد نیاز است.
اگر شما علاقه مند به استفاده از تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی هستید، لازم است در نظر داشته باشید که ممکن است هزینه های این درمان را بیمه متقبل نشده و مجبور شوید کلیه هزینه ها را شخصاً پرداخت کنید. زیرا سازمان اف دی آ استفاده از تزریق بوتاکس برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی را تایید نکرده است، اما توجه داشته باشید اگر سایر روش های درمانی روی شما نتیجه بخش نبوده، ممکن است تزریق بوتاکس بیماری شما را بهبود بخشیده، آسایش لازم را برای شما تامین کند.
تنها روش درمان اختلالات گیجگاهی فکی، تزریق بوتاکس نیست. سایر گزینه ها از نوع درمان با استفاده از عمل جراحی و درمان های غیر جراحی نیز می توانند علائم بیماری شما را بهبود بخشیده و شما را درمان کنند. از جمله درمان های سنتی و جایگزین برای درمان اختلالات گیجگاهی فکی یا تی ام جی شامل موارد زیر می شود: