در این نوشته می خوانید:
ارتودنسی ایده آل ترین روش درمانی جهت برطرف نمودن اختلالات فک و بی نظمی های دندانی به شمار می رود. در اکثر مواقع ارتودنسی اگر به صورت کامل و صحیح انجام شود و در دوره درمان آن به طور کامل اصول بهداشتی را رعایت کنید با نتیجه ای مطلوب روبه رو خواهید شد؛ اما در برخی مواقع این روش درمانی بازگشت می کند و بعد از پایان درمان شاهد بی نظمی هایی در دندان ها خواهید بود . در واقع زمانی این اتفاق رخ می دهد که دندان های ارتودنسی شده به حالت قبلی شان متمایل می شوند و قصد دارند به جایگاه قبلی خود بازگردند در صورتی که فرد توصیه های متخصص را به صورت کامل رعایت کند با این مشکل مواجه نشده و نیازی برای درمان مجدد ارتودنسی و استفاده از براکت ها نخواهد بود؛ بنابراین توصیه ما به شما این است که به هنگام مواجه با این مشکل بهتر است سریعاً نزد ارتودنتیست خود بروید. در صورتی که در ابتدای برگشت درمان ارتودنسی و برگشت درمان باشید آن ها قادر خواهند بود با انجام روش های ساده تر به درمان این عارضه کمک کنند.
همان طوری که می دانید حرکت کردن دندان ها در داخل دهان امری طبیعی است. به همین دلیل ارتودنتیست ها به کمک براکت ها سعی می کنند دندان ها را به سمت موقیعت صحیح آنها حرکت دهند تا زیبایی لبخند افراد دو چندان شود. حتماً در بین اطرافیان خود دیده اید که بیماران تحت درمان ارتودنسی پس از گذراندن مراحل ارتودنسی از ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی جهت تثبیت جایگاه دندان ها استفاده می کنند؛ بنابراین یکی از مهم ترین علل در برگشت درمان ارتودنسی عدم استفاده از ریتینر گزارش شده است. یکی دیگر از این دلایل ممکن است ساییدن دندان ها در طول شبانه روز باشد. در واقع افراد با مشکل دندان قروچه یا کشیدن دندان ها بر روی هم فشار بسیار زیادی را به دندان ها وارد می کنند. با انتقال این فشار به دندان ها می توان شاهد به هم ریختن تراز و نظم بین دندان ها شد.
در برخی مواقع آسیب رسیدن به دندان ها و یا کشیدن آن ها و حرکت دندان ها به سمت فضای خالی ایجاد شده در دهان فرد می تواند علل مهمی در بروز برگشت درمان ارتودنسی محسوب شود. جالب است بدانید عوامل ژنتیکی نیز یکی دیگر از عوامل بروز برگشت درمان ارتودنسی می باشد. در این باره می توان گفت ژنتیک اصل مهمی در اثرگذاری بر روی دندان ها به شمار می رود. دانستن این موضوع در این جا خالی از لطف نیست. در واقع افراد با افزایش سن نیز ممکن است دچار برگشت درمان ارتودنسی شوند. با افزایش سن به دلیل عدم وجود مینای کافی در دندان ها سبب اختلال و ضعف خواهد شد. با این روند دندان ها با کوچک ترین ضربه یا فشاری جا به جا خواهند شد.
اکثر افرادی که با مشکل بازگشت درمان ارتودنسی روبه رو شده اند دیگر تحمل مجدد براکت ها بر روی دندان هایشان آن هم به مدت یک یا دو سال را نخواهند داشت. به همین دلیل است که به شما تأکید می کنیم به محض روبه رو شدن با عارضه برگشت درمان ارتودنسی سریعاً نزد ارتودنتیست خود بروید و موضوع را با او در میان بگذارید. اگر این عارضه بیش از حد پیشرفت نکرده باشد قطعاً ارتودنتیست قادر خواهد بود با روش های دیگری همچون بهره گیری از الاینر یا ریتینر این مشکل را برطرف نماید.
الاینرها ابزاری جهت اصلاح موقعیت دندان ها می باشند. از آن جایی که امکان زخم شدن لب و لپ داخلی دهان از طریق براکت ها وجود دارد قطعاً بهره گیری از الاینرها روش معقولانه تری به شمار می رود. الاینرها ابزاری شفاف رنگ هستند و هیچ لبه تیزی ندارند که سبب آسیب رسانی به لب و دهان فرد شود. علاوه بر این رنگ الاینرها کاملاً شفاف و بی رنگ است و در زیبایی لبخند شما تأثیری نخواهد داشت.
جالب است بدانید هر الاینر مخصوص یک نفر است. در واقع به منظور بهره گیری از الاینر جهت درمان برگشت درمان ارتودنسی لازم است الاینری مطابق با ویژگی ها و ساختار دهان و دندان های شما ساخته شود. در حفظ و نگهداری آن کوشا باشید. رهنمودها و توصیه های ارتودنتیست خود را جهت نگهداری الاینرتان به کار بگیرید. در واقع خوردن غذاهای چسبنده یا مصرف خوراکی های سفت ممکن است به الاینرها آسیب وارد کند.
مراقبت های پس از درمان ارتودنسی نیز جزئی جدانشدنی از فرآیند درمان ارتودنسی میباشد. بنابراین لازم است پس از اتمام مراحل درمان ارتودنسی حتماً از الاینر یا نگهدارنده های دندانی (ریتینر ثابت یا متحرک) بنا بر صلاحدید متخصص ارتودنسی خود استفاده شود. در این صورت از حرکت مجدد دندان ها و برگشت آنها به جایگاه قبلی و برگشت درمان ارتودنسی می توان جلوگیری کرد. به منظور داشتن لبخندی هالیوودی و جذاب شاید لازم باشد تا مدت ها از ریتینرها استفاده کنید. به کمک توصیه هایی که متخصص ارتودنسی به شما می دهد قادر خواهید بود از بروز برگشت درمان ارتودنسی ممانعت کنید و تا آخر عمر از دندان هایی منظم و زیبا لذت ببرید. در واقع در این دوره لازم از خوردن غذاهای سخت و چسبناک خودداری کنید. در صورت مشکل دندان قروچه سریعا در جهت درمان آن قدم بردارید. مراقبت از دندان ها و رعایت اصول بهداشتی از جمله مواردی است که در مراقبت های پس از درمان ارتودنسی اهمیت ویژه ای دارد.