در این نوشته می خوانید:
احتمالا با درمان ارتودنسی آشنایی دارید و ممکن است بارها در رابطه با آن، مواردی را شنیده باشید و یا اینکه خودتان یا یکی از اطرافیانتان تاکنون از این نوع درمان دندانپزشکی بهره برده اید.
در این مقاله قصد داریم در مورد نقش ضروری یکی از ابزارها در درمان ارتودنسی یعنی براکت توربو صحبت کنیم و ضرورت استفاده از این قطعات در ارتودنسی را توضیح دهیم، در ادامه همراه ما باشید.
ارتودنسی یکی از روش های درمانی دندانپزشکی است که به هزینه های زمانی و مالی زیادی نیاز دارد. با این حال، برای مرتب سازی بهم ریختگی های دندانی شدید، روشی بسیار مفید و کارآمد به شمار می رود. نتایج حاصل از این درمان نیز تا سال ها می تواند باقی مانده و لذت داشتن لبخندی زیبا را برای فرد به ارمغان بیاورد.
از جمله مواردی که برای درمان آن ها می توان از روش ارتودنسی به عنوان بهترین گزینه درمانی استفاده نمود، وجود همپوشانی بسیار زیاد در بین دندان های بالا و دندان های پایین است که در اصطلاح دندانپزشکی دیپ بایت نامیده می شود.
برای اینکه نتایج حاصل از اصلاح دیپ بایت، بهترین حالت ممکن بوده و در مدت زمان بیشتری بتوان از این نتایج لذت برد، باید در هنگام درمان، مشکل دیپ بایت به طور کامل اصلاح گردد. این مساله در استفاده از ابزار ارتودنسی کاملا تحقق بخشیده می شود؛ به همین دلیل، ارتودنسی بهترین گزینه درمانی برای درمان این مشکل به شمار می رود.
ابزار ارتودنسی دارای قطعات مختلفی است که باید در جای خود مورد استفاده قرار بگیرند تا بهترین نتیجه را برای شخص به ارمغان آورند. سیم های ارتودنسی، براکت ها و براکت توربو از اصلی ترین قطعات سازنده ابزار ارتودنسی به شمار می روند.
درمان ارتودنسی برای از بین بردن بی نظمی های دندانی، روش درمانی بسیار مناسب و با نتایج ماندگار به حساب می آید. البته نباید این نکته را فراموش کرد که برای ماندگار بودن نتایج حاصل از ارتودنسی باید مراقبت هایی را انجام داد که ارتودنتیست پس از اتمام دوره درمان حتما آن ها را به فرد آموزش خواهد داد.
هنگامی که ابزار ارتودنسی در دهان و روی دندان های فک های بالا و پایین قرار می گیرد، این امکان وجود دارد که براکت های موجود بر روی دندان های بالا و پایین، با یکدیگر درگیر شوند. همین مساله منجر به بروز ناراحتی در فرد شده و حتی شکستن براکت ها را می تواند در پی داشته باشد. به این ترتیب، باید چاره ای برای این مساله اندیشیده شود تا کمترین آسیب به براکت ها وارد گردیده و فرد نیز دچار مشکل نگردد.
در قسمت قبل اشاره کردیم که براکت توربو یکی از قطعات اصلی در درمان ارتودنسی شناخته می شود. این قطعه که اصطلاحا توربو بایت یا نگین توربو نیز نامیده می شود، برای ایجاد فاصله کافی بین براکت های دندان های بالا و دندان های فک پایین به کار می رود. در واقع، هنگامی که سیم ها و براکت ها بر روی دندان های فک های بالا و پایین نصب می گردند، برای اینکه بین فک های بالا و پایین درگیری به وجود نیاید، دو عدد براکت توربو بر روی دندان های انتهایی دهان یا دو دندان جلو قرار می گیرند. در نتیجه وجود توربو براکت ها کمک می کند تا یک فاصله استاندارد بین فک ها ایجاد گردد و از گیر کردن براکت ها به یکدیگر جلوگیری به عمل آورد.
براکت توربو معمولا در دو رنگ سفید یا آبی ساخته می شوند که این قطعات کاربردی پلاستیکی یا گلاس آینومرهای موقتی هستند و می توانند در دو ناحیه از فک ها نصب گردند. این قطعات یا بر روی دندان های آسیاب بزرگ فک پایین در انتهای دهان و بر روی سطح آن ها قرار می گیرند و یا باید به پشت دندان های جلو در فک بالا وصل گردند. به این ترتیب، از جفت شدن شدید دندان ها بر روی دو فک جلوگیری کرده و منجر به حفاظت از براکت ها نیز می گردد. همچنین، استفاده از براکت توربو تسریع در اصلاح وضعیت دندان ها را در پی خواهد داشت.
قبلا اشاره کردیم که در فرایند نصب ابزار ارتودنسی در دهان دو براکت توربو در جاهای مخصوص قرار می گیرند. این مساله باعث می شود تا در صورت گم شدن و یا در آمدن یکی از این نگین توربوها، دیگری وظیفه خود را انجام داده و نیازی به مراجعه سریع به دندانپزشک نداشته باشید. با این حال، ممکن است در اثر برخی اتفاقات دو براکت توربو از جای خود خارج شده باشند. در این صورت تاخیر جایز نبوده و باید فورا به ارتودنتیست خود مراجعه کنید تا از دو براکت توربوی جدید برایتان استفاده شود.
استفاده از براکت های توربو در درمان ارتودنسی به صورت موقتی انجام می گیرد. گاهی ممکن است پس از مدتی استفاده از این نگین های توربو، ارتودنتیست آن ها را از دهان خارج کرده و فرد تحت درمان، دیگر نیازی به استفاده از آن ها نداشته باشد. عمده دلایلی که به کار بردن براکت توربو را اجتناب ناپذیر می کنند، دو مورد هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
به عنوان دلیل اول می توان گفت که حضور براکت توربو در جاهای مشخص شده باعث می شود تا به دندان ها فشار خاصی وارد گردد. اعمال این فشار در کنار به کار بردن سیم ها و براکت های ارتودنسی، جا به جایی دندان ها را تسهیل کرده و باعث قرار گرفتن دندان ها در جای خود با سرعت بیشتر می گردد. به این ترتیب، در مواردی که فرد با اور بایت شدید روبرو است و یا مشکلات جدی دیگری در مورد بایت های او وجود دارد، براکت توربو با ایجاد فشار پیوسته باعث اصلاح این وضعیت خواهد شد.
دلیل دوم که ضرورت استفاده از براکت توربو را حیاتی تر می کند، همین مشکل گیر گردن براکت های دندان های بالا با دندان های پایین است که می تواند منجر به شکسته شدن براکت ها گردد. به این ترتیب، توربو براکت ها جلوی وارد شدن آسیب به براکت ها را گرفته و مانع از بروز مشکل برای دندان ها خواهد شد.
هنگامی که نگین توربو بر روی دندان ها قرار می گیرند، در ابتدای کار، مانند جسم خارجی اضافی در دهان احساس می شوند. این مساله برای مدت کوتاهی بعد از نصب باعث ایجاد ناراحتی می گردد و در روزهای اول حساسیت شخص به آن ها را افزایش خواهد داد. اما بهتر است کمی صبوری به خرج داده و اجازه دهید تا به آن ها عادت کنید. پس از آن که چند روز از نصب آن ها در دهان گذشت، مطمئنا به آن عادت کرده و دیگر حس آزار دهنده اوایل را نخواهید داشت. به این ترتیب، بدون اینکه دیگر شما را دچار ناراحتی کنند قادر هستند تا با ایجاد فشارهای حداکثری بایت ها را اصلاح کرده و دندان ها را منظم نمایند.
به طور کلی، هر چه دندان ها سریع تر اصلاح شده و منظم گردند، مدت زمان نیاز به براکت های ارتودنسی کاهش پیدا کرده و ارتودنتیست پس از گذشت مدت زمان کوتاه تری قادر است تا براکت ها را از دهان شما خارج سازد. پس به نظر می رسد، کمی تحمل شرایط سخت روزهای اولیه، می تواند نتایج فوق العاده ای در انتها برای شما داشته باشد.
علاوه بر مشکل غیر عادی بودن براکت توربو در روزهای اول، در ابتدای اتصال نگین توربو به دندان ها، این امکان وجود دارد که دندان ها در جلو یا عقب دهان به طور کامل روی هم قرار نگیرند. برای مثال هنگامی که توربو بایت ها بر روی دندان های جلو در بالا نصب شده باشند، اجازه نمی دهند تا دندان های انتهای دهان روی هم قرار بگیرند. چنین مساله ای در جویدن غذا ایجاد مشکل کرده و مانع از خوردن غذا بدون سختی خواهند شد. در صورتی که نگین بایت ها بر روی دندان های آسیاب در انتهای دهان نصب شوند، طبیعی است که دندان های جلویی به خوبی روی هم قرار نگرفته و مشکلاتی در صحبت کردن به وجود آورند. به این ترتیب، لازم است تا در این مورد نیز کمی زمان بگذرد تا درمان به یک فرایند عادی تر تبدیل شده و با جا به جایی دندان ها این حالت نیز اصلاح گردد.
با این حال، برای اینکه خوردن غذا برایتان ساده تر بوده و تحمل شرایط راحت تر باشد، بهتر است در هفته اول شروع درمان، از غذاهایی که نیاز به جویدن ندارند استفاده نمایید. سوپ و غذاهای نرم و آبکی برای این منظور گزینه های بسیار مناسبی به حساب می آیند و به بهبود شرایط کمک شایانی خواهند کرد.
توربو براکت های به کار برده شده ممکن است پس از آن که مدت زمان طولانی از شروع درمان ارتودنسی گذشت نیاز به تعویض پیدا کنند. معمولا زمان استاندارد برای تعویض این قطعات مفید و کارآمد، بین 6 ماه تا یک سال است. ارتودنتیست برای اینکه این نگین توربوها را تعویض نماید تنها کافی است قطعات قبلی را خارج کرده و دو عدد توربو براکت جدید در جای آن ها قرار دهد. طبیعی است که پس از تعویض توربو بایت ها، مجددا مشکلاتی در نحوه صحبت کردن فرد به وجود آید و شخص به حالتی نوک زبانی صحبت کند. برای مثال در چنین شرایطی تلفظ حرف “س” ممکن است کمی برای فرد سخت به نظر برسد و زبان با نگین ها برخورد داشته باشد. اما جای نگرانی نبوده و مدتی پس از نصب این مشکل برطرف خواهد شد و حرف زدن به حالت عادی بر می گردد.
استفاده از براکت توربو به صورت موقتی می باشد و ممکن است در میانه راه درمان ارتودنسی از دهان خارج شوند. در اصل، توربو بایت ها چون به صورت دائمی در دهان قرار دارند و امکان خارج کردن آن ها وجود ندارد، به همین دلیل، نقش خود را به خوبی ایفا کرده و در بسیاری از موارد پس از 6 تا 9 ماه می توان آن ها را حذف کرد. البته این بازه زمانی بستگی به شدت دیپ بایت فرد دارد و اینکه چه قدر زمان لازم است تا بایت های او باز شوند.
براکت توربو نیازی به مراقبت های آنچنانی ندارد. با اینکه نقش حیاتی در تکمیل درمان ارتودنسی دارند، اما حتی اگر یکی از آن ها خارج شود باز هم مشکلی نبوده و همان یک عدد باقی مانده نیز کافی خواهد بود. گاهی حتی به هنگام مراجعه به ارتودنتیست متوجه می شوید که دیگر نیازی به آن ها نداشته و براکت های توربو می توانند حذف شوند.
اما مانند هر ابزار دیگری که به هنگام قرار گرفتن در دهان، رعایت هر چه بیشتر بهداشت دهان و دندان را می طلبد، در این مورد نیز این مساله به قوت خود باقی است. مسواک زدن منظم باید در برنامه روزانه شما قرار بگیرد. مخصوصا نواحی ای که براکت توربو به دندان ها متصل شده باید به خوبی تمیز گردد و بافت لثه ها کاملا پاکسازی شوند. هر گونه انباشت مواد غذایی در اطراف آن ها می تواند عوارض جدی مانند جمع شدن پلاک و در نهایت پوسیدگی دندان را در پی داشته باشد.
ارتودنسی به عنوان یکی از روش های درمانی دندانپزشکی شناخته می شود که با ابزار خاصی تحت عنوان براکت های ارتودنسی انجام خواهد شد. سیم ها، براکت ها و براکت های توربو ارتودنسی از جمله قطعات اصلی هستند که هر کدام وظایفی مهمی بر عهده دارند. نصب براکت توربو در پشت دندان های جلو در بالا و یا بر روی سطح جونده دندان های عقب در فک پایین، باعث ایجاد فشار حداکثری به بایت ها شده و سرعت باز شدن بایت ها را افزایش می دهد. همچنین، نگین توربوها در اوایل استفاده از براکت های ارتودنسی مانع از گیر کردن آنها بر روی دندان های فک بالا و دندان های فک پایین به یکدیگر شده و از بروز شکستگی براکت ها و یا پارگی سیم های ارتودنسی جلوگیری خواهد کرد.