در این نوشته می خوانید:
وقتی که در جمع دوستان و مردم عادی حضور پیدا می کنید و آنها به شما میگویند که چرا دهان شما باز است، احتمالا شما مبتلا به اپن بایت هستید. این بیماری به طور مستقیم دندان های فوقانی و تحتانی قدامی را تحت تاثیر قرار می دهد و حرکت آنها به سمت بیرون باعث می شود که نوعی شکاف بین دندان ها به وجود آمده و هنگام بسته شدن دهان همچنان باز بماند.
اپن بایت یکی از انواع مختلف اختلالات بایت یا مال اکلوژن محسوب می شود و به این معنی است که هنگام بسته شدن فک، دندان ها به درستی روی یکدیگر قرار نمی گیرند. در ادامه در مورد علت این بیماری و راهکارهای درمان و بهبود آن صحبت خواهیم کرد.
به طور کلی اختلالات بایت ریشه در مسائل ژنتیکی دارند و درصد بسیار بالایی از آنها از طریق ارثی به فرد منتقل میشوند. اما ارتودنتیست ها عوامل دیگر را هم در ایجاد این پدیده دخیل می دانند که می توان به چهار مورد زیر اشاره کرد:
گزینه های درمانی متنوعی برای این مشکل وجود دارد که انتخاب بین آنها به شرایط خود فرد وابسته است. یک ارتودنتیست بر اساس سن فرد و اینکه دندانهای دائمی یا شیری داشته باشد توصیه های خاصی ارائه می دهد که اصلی ترین آن ها شامل موارد زیر می شوند:
اگر اپن بایت در کودکانی رخ دهد که هنوز بیشتر دندانهای شیری آنها در دهان باقی مانده احتمال درمان شدن آن وجود دارد. به همین دلیل دندانپزشکان توصیه میکنند که خانوادهها عادت مکیدن انگشت شست یا پستانک را پس از 4 سالگی متوقف کنند. در برخی موارد اگرچه دندان های دائمی وجود دارند اما به طور کامل رشد نکرده اند و در این گونه موارد ارتودنتیست استفاده از روش های ارتودنسی فانکشنال را در دستور کار خود قرار میدهد
اگر دندانهای دائمی فرد به همان الگوی دندانهای شیری رشد کنند و فرد اپن بایت را تجربه کند در این وضعیت ارتودنتیست ها راهکارهایی مانند براکت ارتودنسی را برای عقب کشیدن دندان ها پیشنهاد می دهند. برای افرادی که دندانهای دائمی کاملاً رشد کردهاند، اغلب ترکیبی از براکت ارتودنسی و عمل جراحی فک پیشنهاد می شود. اما در نهایت در موارد شدید ممکن است ارتودنتیست عمل جراحی فک را برای جابجایی فک فوقانی توصیه کند.
سایر روش های درمانی برای اپن بایت قبل از سن بلوغ شامل استفاده از دستگاه غلطک دار برای محدود کردن توانایی زبان در وارد آوردن فشار به دندان های جلویی و همچنین استفاده از هدگیر برای تنظیم فشار روی فک ها می شوند.
به طور کلی اختلالات بایت به شکل واضح و چشمگیری شکل ظاهری فرد را تحت تاثیر قرار می دهند و عملکرد طبیعی دندان ها را مختل می کند. بنابراین فرد هم در رعایت بهداشت دهان و دندان دچار مشکل میشود و هم اعتماد به نفس او برای حضور در گروه های عمومی تحت تاثیر قرار می گیرد. به طور کلی به دلایل زیر باید این بیماری درمان شود:
شما به عنوان یک بیمار یا به عنوان خانواده کودک اگر هر کدام از این عوارض جانبی را از اپن بایت به تجربه کردید، باید بلافاصله خود را به یک متخصص ارتودنسی نشان دهید تا گزینه های درمانی را برای شما به کار ببرد.
اپن بایت در هر سنی قابل درمان است اما وقتی که دندان های دائمی به طور کامل رشد نکردهاند درمان آن بسیار آسان تر و پیچیدگی بسیار کمتری دارد. کودکانی که به این مشکل مبتلا هستند باید در سن ۷ سالگی ارزیابی دندانپزشکی شوند و در صورت نیاز به ارتودنتیست معرفی شوند. این محدوده سنی برای شروع برخی از اقدامات درمانی مانند اصلاح رفتار به منظور جلوگیری از ایجاد اپن بایت بسیار مناسب است.
برای بزرگسالان درمان اپن بایت پیچیدهتر است و ممکن است ارتودنتیست گزینه های درمانی ترکیبی مانند استفاده از براکت های ارتودنسی و ارتوسرجری را پیشنهاد دهند و در برخی موارد هم ممکن است جراحی فک توصیه شود.
امیدواریم اطلاعات گفته شده در این مطلب برای آشنایی بیشتر شما با اپن بایت و تاثیر آن روی فرد کافی باشد، اما برای مشاوره بیشتر و رزرو وقت از ارتودنتیست از طریق شماره های سایت با ما تماس بگیرید.