در این نوشته می خوانید:
وقتی که پزشکان برای اولین بار از سونوگرافی برای دیدن قسمت داخلی رحم استفاده کردند، مشخص شد که مکیدن انگشت شست کودکان از دوران بارداری شروع میشود. بسیاری از والدین مشکل خاصی با این موضوع ندارند و هنگامی که کودک خود را در حین مکیدن انگشت خود می بینند عکس العمل خاصی نشان نمی دهند. اگر چه این رفتار در سنین پایین مشکل ساز نیست، اما در سنین بالا میتواند تبعاتی به دنبال داشته باشد و خانواده ها را به سمت درمان های پیچیده بکشاند.
مکیدن انگشت شست در کودکان می تواند تاثیر زیادی روی نظم و ترتیب دندان های آنها داشته باشد و به همین دلیل در این مطلب به شما خواهیم گفت که ارتباط این موضوع با درمان ارتودنسی چیست.
زمانی که کودکان از شیر خوردن جدا میشوند، مکیدن انگشت شست یکی از طبیعی ترین عکس العمل های آنهاست. در واقع این رفتار برای کودکان آرام بخش است و به بعضی از کودکان کمک می کند تا راحت تر بخوابند.
در برخی از نوزادان نیاز به مکیدن بیشتر از بقیه است و اغلب کودکان در مقابل احساساتی مانند خستگی و بی حوصلگی یا حتی ترس ممکن است این رفتار را از خود نشان دهند. به طور کلی ثابت شده کودکانی که انگشت شست خود را می مکند راحت تر می خوابند و زمان بیشتری را در طول شب در خواب به سر می برند. از طرف دیگر مکیدن انگشت شست می تواند نوعی عکس العمل آرام کننده برای کودکان در برخورد با شرایط اضطراری و ترسناک باشد.
اگرچه مکیدن انگشت شست در کودکان می تواند برای آنها لذت بخش باشد و بخش مهمی از رفتارهای آنها را به خود اختصاص دهد، اما باید قبول کنیم که برای آنها مشکلاتی هم ایجاد می کند. شایع ترین مشکلات کودکان شامل موارد زیر می شود:
با این حال، همه عادت های مکیدن انگشت منجر به تغییر وضعیت دندان ها به شکل قابل توجهی نمی شود. در حالت حاد این عمل میتواند نحوه جویدن کودک و بلعیدن غذا و همچنین صحبت کردن او را تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر این عمل میتواند نوعی عادت رفتاری برای کودکان به وجود بیاورد که در یادگیری و مشارکت در فعالیت های مختلف برای آنها مشکل ساز بوده و نمی توانند شرایط طبیعی را تجربه کنند.
اصولاً تاثیر عمل مکیدن روی دندانهای شیری ممکن است طولانی مدت نباشد. در واقع ارتودنتیست ها به خانواده ها توصیه می کنند که قبل از افتادن دندانهای شیری و رشد دندانهای دائمی باید این عادت از بین برود. به همین دلیل برخی از متخصصان دندانپزشکی اطفال و کودکان و حتی ارتودنتیست ها محدوده سنی 6 تا 7 سالگی را در نظر میگیرند و برخی هم معتقدند که این عادت قبل از رسیدن به سن مدرسه در سنین 4 تا 5 سالگی باید ترک شود.
بسیاری از کودکان این عادت را بلافاصله کنار می گذارند. در حالی که ۴۵ درصد از کودکان دو یا سه ساله انگشت شست خود را می مکند، در کودکان ۱۱ ساله این آمار به ۵ درصد می رسد و باید اعتراف کنیم که اکثر قریب به اتفاق کودکان با رسیدن به سن مدرسه عادت مکیدن انگشت شست خود را کنار می گذارند. در واقع اغلب کودکان وقتی متوجه می شوند که انجام این کار از لحاظ اجتماعی صحیح نیست، این عادت را متوقف می کنند و در حقیقت از انجام این کار خجالت می کشند.
تلاش برای متوقف کردن عادت مکیدن انگشت باید محتاطانه و سازنده باشد و خانوادهها در بیشترین حالت ممکن از روش تشویق و تمجید استفاده کنند. از جمله راهکارهایی که در اینجا توصیه می شود عبارتند از:
تجربه ما نشان داده که هرچه عادت مکیدن انگشت برای خانواده ها سخت است و آنها باید تلاش زیادی کنند تا بتوانند روی این موضوع تاثیر بگذارند. از طرف دیگر ادامه پیدا کردن این عادت می تواند تغییراتی در وضعیت فک و دندان های کودک به وجود بیاورد که منجر به اختلالات بایت شده و به درمان ارتودنسی نیاز باشد.
در این حالت ارتودنتیست ها استفاده از ابزارهای مختلف را توصیه می کنند. پستانک انتخاب خوبی نیست و در واقع شما فقط آن را جایگزین انگشت کرده اید و فشار وارده میتواند مجدداً وضعیت استخوان فک و دندان ها را تغییر دهد. در عین حال استفاده از روش هایی مانند طعم دار کردن انگشت کودکان یا استفاده از لاک خوراکی تلخ مزه راهکارهای خوبی هستند. در ضمن محافظ انگشت شست هم می تواند کودکان را از انجام این عادت باز دارد و به خانواده ها در ترک عادت مکیدن انگشت شست کمک کند.