ارتودنسی یکی از روش های درمانی برای مرتب کردن دندان ها و زیبایی بخشیدن به ظاهر افراد است که از محبوبیت بالایی برخوردار است. سیم های فلزی و ظاهر دستگاه های ارتودنسی سنتی می تواند زیبایی ظاهری افراد را در طول مدت درمان ارتودنسی تحت تاثیر قرار دهد و همین امر موجب می شود بزرگسالان از بکارگیری درمان ارتودنسی برای مرتب کردن دندان های خود طفره بروند. امروزه با پیشرفت های زیادی که در زمینه درمان ارتودنسی صورت گرفته است، ارتودنسی نامرئی با استفاده از الاینر های شفاف و نامرئی، روش های لینگوال و غیره به روش پرطرفداری برای بزرگسالان و افراد فعال در اجتماع تبدیل شده است که دیگر نگران زیبایی ظاهری خود نباشند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با معایب ارتودنسی نامرئی آشنا شوید.
معایب ارتودنسی نامرئی
معرفی ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی روشی درمانی است که در آن سیم ها و براکت های ارتودنسی شفاف هستند و هیچ کس متوجه وجود آن ها در دهان بیمار نخواهد شد. این روش درمانی به سه دسته الاینرهای شفاف و متحرک ارتودنسی، ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی لینگوال تقسیم می شود. ارتودنسی با الاینرهای شفاف روشی است که در آن الاینرهای شفاف یا پلاک های ارتودنسی که زیر مجموعه روش درمانی ارتودنسی متحرک هستند، برای مرتب کردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. این روش درمانی برای افرادی که ناهنجاری های کمی در دهان و دندان خود دارند، استفاده می شود.
ارتودنسی های سرامیکی مشابه ارتودنسی های سنتی هستند که در آن ها به جای براکت های فلزی از براکت های سرامیکی شفاف و بی رنگ استفاده خواهد شد و در نتیجه جلب توجه نخواهد کرد، اما براکت های سرامیکی کمی گران هستند و هزینه زیادی برای بیماران به دنبال خواهند داشت.
ارتودنسی لینگوال نیز کاملا شبیه ارتودنسی های سنتی است، اما به جای قرار گرفتن دستگاه ارتودنسی روی دندان ها، دستگاه های ارتودنسی به پشت دندان ها و مجاورت زبان اتصال پیدا می کنند. این روش درمانی نیز هزینه نسبتاً بالایی برای بیمار به دنبال خواهد داشت، زیرا متخصص ارتودنسی باید مهارت و تجهیزات پیشرفته ای برای قرار دادن براکت ها در محلشان داشته باشد.
معایب ارتودنسی نامرئی
معایب ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی در کنار مزیت های فراوانی که برای افراد به دنبال دارد، معایبی نیز به همراه دارد. در ادامه هر یک از این معایب به اختصار معرفی خواهند شد.
- هزینه بالا- از جمله مهمترین معایب ارتودنسی نامرئی، گران بودن این روش درمانی محسوب می شود و با توجه به اینکه شرکت های بیمه نیز هزینه های درمان ارتودنسی را پوشش نمی دهند، بنابراین همه افراد توانایی استفاده از روش ارتودنسی نامرئی را نخواهند داشت.
- اجبار به استفاده مداوم در طول روز- ارتودنسی نامرئی با وجودی که متحرک است، اما برای اثربخشی بیشتر باید حداقل ۲۲ ساعت در طول شبانه روز درون دهان بیمار قرار داشته باشد. بنابراین بیماران به هیچ دلیلی به جز غذا خوردن و تمیز کردن دهان و دندان حق خارج کردن آن ها را از داخل دهان خود ندارند و همین مسئله می تواند برای افراد کم تحمل، دشوار باشد.
- بروز احساس درد و ناراحتی-قرار گرفتن ابزارهای ارتودنسی های نامرئی در داخل دهان بیمار خصوصاً در روزهای ابتدایی می تواند برای او آزار دهنده و دردناک باشد. این مسئله به مرور و با گذشت زمان و عادت کردن بیمار به وجود ارتودنسی های نامرئی در داخل دهان خود برطرف می شود. خوشبختانه در برخی مواقع متخصص ارتودنسی برای کاهش احساس درد بیمار برای او مسکن تجویز می کند.
- توانایی کم در برطرف کردن مشکلات شدید دهان و دندان- ارتودنسی نامرئی برخلاف مزیت های زیادی که دارد، توانایی کمی برای برطرف کردن مشکلات شدید ناحیه دهان و دندان دارد و به همین دلیل تنها برای افرادی مناسب است که مشکلات زیادی در ناحیه دهان دندان خود نداشته باشند.
- محدودیت زیاد این روش- پلاک های شفاف ارتودنسی تنها می توانند وضعیت سطحی نامنظم بودن دندان را اصلاح کنند و بعضی از حرکات دندانی را نمی توانند به هیچ وجه انجام دهند. به عنوان مثال پلاک های شفاف ارتودنسی در چرخش دندان های نیش تاحدودی ناموفق هستند.
- عدم تطابق کامل با پیش بینی ها- با توجه به اینکه شرایط جسمانی هر فرد با دیگری متفاوت است، نتایجی که پلاک های شفاف ارتودنسی و ارتودنسی نامرئی به دنبال خواهد داشت، کاملاً مطابق با الگوریتم های نرم افزار و برنامه ریزی ها پیش نمی رود و حتی در درمان های طولانی و پیچیده ممکن است این روش با شکست روبرو شود.
- پیچیده بودن اتصالات ارتودنسی نامرئی- ارتودنسی نامرئی و پلاک های شفاف به اتصالات بیشتری برای چسبیدن به دندان ها نیاز دارند و به همین دلیل استفاده از آن ها نسبت به براکت های سنتی دشوارتر و پرهزینه تر است.
- طولانی بودن مدت زمان درمان- با توجه به اینکه ارتودنسی نامرئی باید حداقل ۲۲ ساعت در طول روز در دهان بیمار قرار گرفته باشد، در صورتی که بیمار تحمل کافی نداشته و این نکته را رعایت نکند، ممکن است مدت زمان درمان او بیشتر به طول بیانجامد و همین مسئله می تواند تعدادی از بیماران را از ادامه روند درمان منصرف و نا امید کند.
- وارد آمدن فشار زیاد به دندان ها- استفاده از ارتودنسی نامرئی فشار زیادی به دندان ها وارد می کند و همین مسئله موجب احساس درد و ناراحتی بیشتر برای بیماران خواهد شد و قدرت تحمل آن ها را نیز برای قرار دادن این براکت ها برای مدت طولانی در داخل دهان، کاهش می دهد و در نتیجه روند درمان به کندی پیش خواهد رفت.
سخن نهایی
علاوه بر همه مواردی که به آن ها اشاره شد، با توجه به اینکه ارتودنسی های نامرئی قابلیت خارج شدن از داخل دهان بیمار را دارند، بیشتر در معرض گم شدن و شکستن و یا دچار آسیب شدن قرار خواهند داشت و به همین دلیل بیماران در مدت زمان استفاده از ارتودنسی های نامرئی باید نظم زیادی داشته باشند و به دقت آن ها را از داخل دهان خود خارج کرده و مجدداً در داخل دهان خود قرار دهند و همین مسئله موجب می شود که استفاده از ارتودنسی نامرئی برای همه افراد، خصوصا افراد کم تحمل و بی نظم مناسب نباشد.