در این نوشته می خوانید:
امروزه با توجه به اهمیت داشتن یک لبخند زیبا تعداد زیادی از افراد به درمان ارتودنسی روی می آورند. ماه های آخر درمان ارتودنسی یکی از هیجان انگیزترین زمان ها برای این افراد است، زیرا می توانند بعد از تحمل ماه ها سختی و تحمل دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک، دیگر آن ها را برداشته و از دندان های صاف و لبخند زیبایشان لذت ببرند، اما وجود براکت ها و اجزای مختلف آن ها در صورت عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان موجب تغییر رنگ دندان های این افراد می شود.
بنابراین پس از درمان ارتودنسی اولین اقدام برطرف کردن این تغییر رنگ دندان ها و سفید کردن آن ها است. به این فرآیند بلیچینگ دندان گفته می شود. با ما همراه باشید تا در ادامه با همه روش های سفید کردن دندان ها پس از اتمام درمان ارتودنسی آشنا شوید.
افرادی که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند پس از برداشتن براکت های ثابت و متحرک متوجه می شوند که رنگ دندان ها در زیر براکت ها نسبت به سایر بخش ها روشن تر است. این موضوع به خاطر این است که قرارگیری براکت ها روی دندان ها مانع از رسیدن مواد غذایی و نوشیدنی ها به مینای دندان شده، از تغییر رنگ مینای دندان جلوگیری می کند. اما سایر بخش ها که در معرض مواد غذایی و نوشیدنی ها قرار دارند در این مدت دچار تغییر رنگ می شوند. همین مسئله موجب می شود پس از برداشتن براکت ها دندان های فرد دچار لکه های تیره و روشن شده، بد رنگ به نظر برسد. در نتیجه اولین اقدام پس از درمان ارتودنسی سفید کردن دندان ها با روشی به نام بلیچینگ است.
به همین دلیل متخصصان ارتودنسی توصیه می کنند در دورانی که فرد تحت درمان ارتودنسی است، بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کند و از مصرف مواد غذایی رنگی و مواد اسیدی و نوشیدنی های رنگی نظیر چای، قهوه و نوشابه خودداری کند.
محصولات سفید کننده دندان زیادی در بازار موجود هستند که برای تهیه آن ها نیازی به تجویز دندانپزشک نیست و به راحتی می توان آن ها را از داروخانه ها و فروشگاه ها تهیه کرد. از جمله این مواد می توان به خمیر دندان ها و نوارهای سفید کننده و همچنین قلم های مخصوص سفید کننده اشاره کرد. این مواد نسبت به انجام بلیچینگ در مطب تاثیر کمتری دارند زیرا غلظت مواد سفید کننده در این محصولات نسبت به محصولاتی که در مطب دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد کمتر است. از جمله این مواد سفیدکننده می توان به خمیر دندان های مخصوص که حاوی مقداری مواد زبر هستند و دندان ها را سایش داده، آن ها را سفید می کنند، اشاره کرد. گاهی اوقات نیز خمیردندان ها حاوی مقدار کمی پروکسید کاربامید هستند که موجب سفید شدن دندان ها می شود. دهانشویه ها و چسب های سفیدکننده نیز از جمله سایر این محصولات هستند که به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی موجب ضد عفونی شدن دهان و دندان نیز می شوند. در این روش سفید شدن دندان ها به تدریج و پس از گذشت حدود چند ماه صورت می گیرد.
پس از اتمام دوره درمان ارتودنسی فرد می تواند کیت های مخصوص بلیچینگ را از مطب متخصص ارتودنسی تهیه نماید. در داخل این کیت ها قالب هایی وجود دارد که درونشان ژل سفید کننده ریخته شده، روی دندان ها قرار می گیرد. غلظت مواد سفید کننده موجود در این کیت ها نسبت به محصولات سفید کننده معمولی موجود در بازار بیشتر است، اما باز هم تاثیر آن نسبت به بلیچینگی که در مطب دندانپزشکی انجام می شود، کمتر خواهد بود.
با وجود در دسترس بودن روش هایی که در بخش های قبل به آن ها اشاره شد، اما همانطور که پیش از این نیز گفته شد بهترین نتیجه را از بلیچینگ در مطب دندانپزشکی می توان کسب کرد. افراد می توانند با مراجعه به دندانپزشک پس از پایان درمان ارتودنسی خود به ساده ترین روش ممکن در کوتاه ترین زمان بیشترین تاثیر را ببینند و حتی تاثیر سفید کردن دندان ها در این روش پس از یک سال باقی می ماند. عموماً متخصصان توصیه میکنند پس از انجام بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی از محصولات سفید کننده و کیت های بلیچینگ در خانه استفاده شود تا دوام نتایج را بیشتر کند.
هنگام مراجعه به متخصص برای انجام بلیچینگ در ابتدا وضعیت دهان و دندان فرد معاینه می شود و در صورت وجود پوسیدگی در ابتدا باید آن مشکل برطرف شود. حتی گاهی اوقات نیاز است قبل از انجام بلیچینگ، دندان جرم گیری شود تا سطح دندان ها از هر گونه آلودگی پاک شود. سپس یک لایه محافظ لثه روی دهان بیمار قرار گرفته تا ژل سفید کننده تنها با دندان ها تماس پیدا کند. گاهی اوقات این ژل درون یک قالب مخصوص که برای هر فرد شبیه دندان های او ساخته می شود ریخته خواهد شد تا ژل کاملا منطبق دندان های بیمار بوده و از آن بیرون نزند. در نهایت گاهی مواقع برای سرعت بخشیدن به تاثیر مواد سفید کننده، نور مخصوصی به دندان ها تابانده شده و در پایان این مواد از روی دندان ها پاک می شوند.
توجه داشته باشید عده ای از متخصصان ارتودنسی خدمات بلیچینگ دندان را نیز پس از اتمام دوره درمان ارتودنسی انجام می دهند اما چنانچه متخصص ارتودنسی شما این کار را انجام نداد، توصیه می شود حتما به یک مطب دندانپزشکی مراجعه کنید و این کار را زیر نظر یک متخصص انجام دهید.
توجه داشته باشید بلافاصله پس از برداشتن براکت ها و پایان دوره درمان ارتودنسی برای بلیچینگ نباید اقدام کرد. سفید کردن دندان ها با گذشت زمان و مدتی پس از پایان دوره درمان ارتودنسی صورت می گیرد. زیرا پس از برداشتن براکت ها، عدهای از افراد در ناحیه دهان و دندان خود حساسیت پیدا می کنند و برطرف شدن این مشکل می تواند حدود ۱ الی ۶ ماه زمان ببرد. بنابراین بیشتر متخصصان توصیه می کنند فرایند بلیچینگ دندان ها حدود ۴ الی ۶ ماه بعد از پایان دوره درمان ارتودنسی صورت بگیرد تا دندان های فرد حساسیت کمتری داشته باشند.
یکی دیگر از دلایل فاصله افتادن بین پایان دوره درمان ارتودنسی و اقدام به بلیچینگ نیز این است که در تعدادی از افراد تغییر رنگ دندان ها به قدری نیست که نیاز به بلیچینگ به صورت فوری احساس شود و خود بزاق دهان نیز به مرور زمان می تواند این تغییر رنگ را بهبود ببخشد. علاوه بر این باید مدتی به دهان و دندان استراحت داد تا بتواند پس از تحمل براکت برای مدت طولانی، به شرایط عادی عادت کند.
توجه داشته باشید فرایند بلیچینگ دندان تنها برای دندان های طبیعی قابل انجام است و تاثیری روی دندان های مصنوعی، ایمپلنت، لمینت و غیره ندارد. علاوه بر این باید به این مسئله نیز توجه داشت که پس از سفید کردن دندان ها باید مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی که موجب تغییر رنگ دندان ها می شوند را محدود کرد و یا بلافاصله پس از آن ها دهان را با آب شست و شو داده و یا مسواک زد. مسواک زدن روزانه حداقل یک بار و پیش از خواب با خمیردندان های حاوی فلوراید و ترک استعمال دخانیات از جمله روش های ضروری برای افزایش دوام سفید کردن دندان ها است.