در این نوشته می خوانید:
مشکلات و ناهنجاری موجود در ناحیه دهان و دندان و فک انواع مختلفی دارند که به طور کلی به آن ها مال اکلوژن گفته می شود. اوربایت خود زیرمجموعه مال اکلوژن است که در کودکان و بزرگسالان رخ می دهد. دیپ بایت نیز یکی از انواع اوربایت دندان ها است. مال اکلوژن نوعی بیماری مرتبط با دهان و دندان است که زیبایی ظاهری افراد را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد و به همین دلیل درمان این مشکل و از جمله درمان دیپ بایت می تواند زیبایی ظاهری افراد را نیز ارتقا ببخشد. علاوه بر این با درمان دیپ بایت نه تنها میتوان زیبایی لبخند افراد را به آن ها بازگرداند، بلکه می توان از بروز مشکلات جدی تر در ناحیه دهان و دندان و صورت و فک بیماران نیز جلوگیری کرد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با مشکل دیپ بایت و روش های درمان آن آشنا شوید.
دیپ بایت یکی از اشکال مال اکلوژن است که طی آن همپوشانی عمودی و غیر طبیعی بین دندان های بالا و پایین و قسمت انتهای دندان ها اتفاق می افتد. افرادی که دچار این مشکل نیستند و در واقع بایت نرمال دارند، به طور طبیعی بین دندان های جلویی فک بالا و دندان های جلویی فک پایینشان حدود ۱ الی ۲ میلی متر فاصله گزارش شده است. در افراد مبتلا به اوربایت فاصله بین دندان های جلویی فک بالا و پایین حدود ۳ میلی متر و بیشتر می شود و زمانی که بیمار دچار دیپ بایت باشد، فاصله بین دندان های جلویی فک بالا و دندان های جلویی فک پایین حدود ۴ الی ۱۰ میلی متر خواهد بود. متاسفانه دیپ بایت که نوعی اوربایت شدید است، ممکن است به قدری پیشرفت کند که دندان های فک بالا کاملاً دندان های فک پایین را بپوشاند و در اثر این امر جویدن، صحبت کردن و تنفس بیمار دچار مشکلاتی خواهد شد. همچنین زیبایی ظاهری بیمار نیز تحت تاثیر قرار گرفته، صورت او کوتاه و گرد به نظر می رسد.
ابتلا به مشکلات مال اکلوژن از جمله دیپ بایت در بیشتر موارد به خاطر ژنتیک است. ژنتیک در شکل و فرآیند رشد فک و دندان ها نقش چشمگیری دارد. به غیر از ژنتیک، از جمله دیگر مواردی که در ابتلا به دیپ بایت نقش دارند، می توان به اندازه بزرگ فک به صورت غیر عادی، بزرگ بودن اندازه دندان ها نسبت به حالت نرمال، رشد فک به طور نادرست ، مکیدن انگشت شست دست در کودکان، استفاده بیش از حد از شیشه شیر یا پستانک و عادت های نادرستی مانند جویدن ناخن و مداد و غیره اشاره کرد.
به طور کلی لازم است افراد هر شش ماه یک بار به صورت منظم برای معاینه دهان و دندان خود به یک دندانپزشک با تجربه مراجعه کنند. این مراجعه های منظم موجب می شود تا بیماری ها در اولین مراحل و به موقع تشخیص داده شده، فرایند درمان سریع تر آغاز شود و در نتیجه، در نهایت روش درمان مفیدتر باشد. دیپ بایت نیز در مراجعه ها و معاینه های ابتدایی دندانپزشکی به سادگی توسط دندانپزشک مجرب قابل تشخیص است. دندانپزشک در صورتی که پس از معاینه وجود چنین مشکلی را تشخیص دهد، فوراً بیمار را برای درمان به یک متخصص ارتودنسی ارجاع می دهد. علاوه بر این احساس درد در ناحیه فک، سر درد، دندان قروچه، سایش دندان ها به روی هم و افزایش میزان حساسیت آن ها، وجود مشکلاتی در جویدن، دشوار بودن خوردن و بلع غذا و مشکلات تکلم و ادای کلمات از دیگر علائم نشان دهنده وجود دیپ بایت در افراد است که توصیه می شود بیماران در صورت مشاهده هر یک از این علائم فوراً برای معاینه و بررسی به یک دندانپزشک مراجعه کنند.
همانطور که در ابتدای این مطلب نیز به آن اشاره شد، درمان دیپ بایت هم از نظر ظاهری و هم از نظر سلامت کلی افراد حائز اهمیت است و عدم تشخیص و درمان به موقع این بیماری می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای بیمار به دنبال داشته باشد. از جمله دلایل اهمیت اقدام هرچه سریع تر برای درمان دیپ بایت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خوشبختانه درمان اختلال دیپ بایت در همه سنین می تواند انجام بپذیرد، البته با توجه به اینکه انعطاف دندان ها و استخوان فک در سنین کودکی نسبت به بزرگسالی بیشتر است، بنابراین روند درمان اختلال دیپ بایت در دوران کودکی نسبت به بزرگسالی ساده تر و سریع تر خواهد بود. اقدام هرچه سریع تر برای درمان دیپ بایت احتمال آسیب رسیدن به دندان ها و مینای دندان و استخوان فک را کاهش داده و از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری می کند. اولین هدف از درمان دیپ بایت مرتب کردن دندانها و فک و تنظیم فاصله بین دندان های جلویی فک بالا و پایین است. در بیشتر موارد در ابتدایی ترین مرحله درمان این اختلال از باز کننده کام (وسیع کننده کام) و توربو براکت استفاده می شود. با استفاده از این ابزار، دندان های عقب اجازه رشد بیشتری پیدا می کنند و در نتیجه دیپ بایت به مرور زمان درمان می شود.
استفاده از براکت های ارتودنسی و تغییر موقعیت دندان های جلویی می تواند روش دیگری برای درمان اختلال دیپ بایت باشد. توجه داشته باشید برای بیماری های مال اکلوژن خفیف، از الاینرهای اینویزیلاین نیز می توان استفاده کرد، اما در موارد ابتلا به انواع شدید مال اکلوژن استفاده از براکت های سنتی احتیاج است که می توانند نیروی بیشتری به دندان ها وارد کنند.
لازم به ذکر است در صورتی که اختلال دیپ بایت به دلیل کوچک بودن فک پایین رخ داده باشد، باید با استفاده از یک دستگاه خاص، رشد فک پایین را تقویت کرد که این امر در بزرگسالان نیازمند انجام عمل جراحی ارتوگناتیک است.
دیپ بایت یکی از زیرشاخه های مال اکلوژن است که در آن نظم و ترتیب دندان ها نسبت به حالت نرمال به هم ریخته است. عدم درمان به موقع این اختلالات می تواند موجب بروز آسیب های جبران ناپذیری به دندان ها و استخوان فک شود و به همین دلیل شروع درمان این اختلالات در اولین فرصت بسیار حائز اهمیت است.