در این نوشته می خوانید:
در طول دوره ارتودنسی ممکن است اتفاقات مختلفی رخ دهد و شما در شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار گیرید. معمولاً ارتودنتیست ها جلسات ملاقات منظمی برای کنترل روند درمانی و پیشرفت شما در نظر میگیرند تا وضعیت دندان های شما در سطح مطلوبی باقی بماند. با این وجود برخی از بیماران به دلیل سهل انگاری با مشکلات مختلفی مربوط به دندان ها یا ابزارهای ارتودنسی خود مواجه میشوند که در نگاه اول کمی ترسناک به نظر میرسند.
این وضعیت ما را بر آن داشت تا در مورد شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی صحبت کنیم و برای مقابله با موارد جزئی به شما بگوییم که چه کارهایی انجام دهید.
این نوع درد کاملا معمول و طبیعی است و در طی درمان ارتودنسی مقدار مشخصی درد احساس می کنید. میزان درد از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است و معمولاً ۳ تا ۴ روز پس از تنظیم مجدد براکت ارتودنسی در هر جلسه ادامه می یابد. این نوع درد را نمی توانیم در بین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار دهیم و برای مقابله با آن مصرف غذاهای نرم تر و همچنین شستشوی دهان با آب نمک راهکارهای مناسبی است. دندانپزشک هم ممکن است مسکن معمولی برای شما تجویز کرده باشد که مصرف آن ها به شما کمک می کند.
براکت ارتودنسی و متعلقات همراه با آن ممکن است در چند روز اول باعث تحریک قسمت داخلی گونه ها و لب ها شود. به دلیل وجود براکت ها، سیم ارتودنسی و قسمت های مختلفی که برای عملکرد طبیعی آنها لازم است، به گونه ها و لب ها فشار وارد می شود که ممکن است منجر به ایجاد تورم و زخم شود. معمولا این مورد هم در بین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار نمیگیرد و دندان پزشکان برای شما موم ارتودنسی را تجویز می کند تا روی براکت ها را بپوشانید و از ملتهب شدن قسمت داخلی آن جلوگیری کنید.
موم ارتودنسی برای پوشاندن قسمتهای لق شده یا حتی برای قسمتهای قلاب و براکت های تازه نصب شده قابل استفاده است. به همین دلیل سعی کنید که برای استفاده از موم ارتودنسی مقدار بسیار کمی از آن به اندازه یک نخود فرنگی را بردارید و آن را با انگشتان به شکل یک توپ گرد کنید و سپس بر روی قسمت مورد نظر که باعث ایجاد زخم و درد شده بمالید.
به آرامی موم را در اطراف براکت ارتودنسی فشار داده و صاف کنید. به خاطر داشته باشید که موم ارتودنسی بی ضرر است و هر جایی که لازم باشد می توانید از آن استفاده کنید. اگر وضعیت دهان شما خیلی بد و آزاردهنده شد برای تسکین درد و بهبود وضعیت خود می توانید از یک فنجان آب گرم و یک قاشق چای خوری نمک استفاده کنید که به بهبود وضعیت شما کمک می کند.
این یکی از بدترین خبرهای ممکن برای ارتودنتیست ها محسوب میشود و معمولاً در بین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار میگیرد. آسیب دیدگی و شکستن وسایل ارتودنسی میتواند به صورت یا دهان بیمار هم آسیب برساند. در صورت احساس لق شدن دندان یا جدا شدن براکت ارتودنسی بلافاصله با ارتودنتیست خود تماس بگیرید. همچنین متخصص ارتودنسی گارد دندان و محافظ براکت ارتودنسی را به شما پیشنهاد میدهد تا در حین ورزش و فعالیت بدنی از آنها استفاده کنید.
اگر در طول درمان ارتودنسی متوجه لقی دندان خود شدید نگران نباشید. این یک وضعیت کاملاً معمول و رایج است که قبل از حرکت دندانها به موقعیت جدید دندانها باید کمی متحرک و سست باشد.
معمولاً رابربند برای مدت زمان مشخصی در حدود ۳ تا ۴ روز اول باعث ایجاد درد دندان می شود و نمی توان آن را در بین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار داد. پس از شروع حرکت دندان ها این درد از بین می رود. ارتودنتیست ها برای دوره اولیه، استفاده از باند الاستیک را پیشنهاد می دهند و از بیماران می خواهند که در صورت لزوم از مسکن استفاده کنند. اگر آنها مطمئن شوند که نیازی به استفاده از این ابزار نیست از شما خواهند خواست که آن را کنار بگذارید.
برای برخی از افراد ممکن است انتهای سیم ارتودنسی از قسمت انتهایی براکت ارتودنسی و محلی که باید در آن حضور داشته باشد خارج شود و باعث تحریک دندانها و گونهها شود. در این وضعیت شما میتوانید از یک پاک کن یا انتهای مداد استفاده کنید تا سیم ارتودنسی را به شکل مناسب خم کنید و از ملتهب شدن قسمت داخلی دهان خود جلوگیری کنید.
اگر احساس میکنید که سیم ارتودنسی از شکاف روی براکت خارج شده می توانید از یک موچین استفاده کنید و سیم را فشار دهید و در محل خود قرار گیرد. اگر سیم استفاده شده در براکت ارتودنسی شما از نوع سخت و محکم باشد می توانید آن را با موم ارتودنسی بپوشانید.
اگر امکان خم کردن سیم ارتودنسی وجود نداشته باشد و بسیار آزاردهنده باشد می توانید از ابزارهای مختلفی مانند ناخن گیر تیز برای قطع کردن سیم ارتودنسی استفاده کنید. در غیر این صورت باید موارد را با ارتودنتیست در میان بگذارید که یکی از اصلی ترین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی محسوب می شود.
این یکی از مواردی است که باید با دندان پزشک خود تماس بگیرید و قرار ملاقات بگذارید. اگر براکت لق شده لثه یا گونه های شما را تحریک می کند از موم ارتودنسی برای پوشاندن سطح آن استفاده کنید. اگر براکت کمی جابجا شده از یک موچین برای قرار دادن آن در محل قبلی خود کمک بگیرید و آن را با استفاده از موم ارتودنسی نگهدارید.
همچنین اگر براکت حرکت کرده امکان چرخاندن آن و بازگرداندن آن به مرکز دندان را خواهید داشت. اگر در سفر هستید و ممکن است چند روز زمان طول بکشد به خاطر داشته باشید که احتمال تشکیل پلاک وجود دارد و به همین دلیل اطراف براکت را مسواک بزنید.
اگرچه حساسیت این موضوع چندان زیاد نیست اما می توانیم آن را در بین شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی قرار دهیم و بهتر است که در همان ساعات اولیه با ارتودنتیست خود تماس بگیرید. اگر لیگاچور از بین رفته باشد ممکن است دندان از سیم ارتودنسی فاصله بگیرد. همچنین اگر قسمت انتهایی سیم ارتودنسی آزاد شده باشد بهتر است که از یک پاک کن یا انتهای مداد برای خم کردن آن کمک بگیرید.
در طول درمان ارتودنسی احتمال تشکیل شکاف و ایجاد فاصله بین دندان ها وجود دارد که یک موضوع کاملاً طبیعی است. به چیزی که باید توجه داشته باشید این است که تا پایان درمان باید همه این شکاف ها بسته شوند.
پاک کردن مواد غذایی باقی مانده در طول درمان ارتودنسی بسیار مهم است و باید دندانها و لثهها را به طور منظم تمیز کنید. مراجعه منظم به دندانپزشک عمومی و انجام معاینات منظم دندانپزشکی هم از اهمیت بالایی برخوردار است. اگرچه این شرایط از جمله موارد شرایط اورژانسی در درمان ارتودنسی محسوب نمیشوند اما بهداشت نامناسب دهان منجر به تورم و خونریزی لثه می شود. به همین دلیل مسواک زدن ملایم و شستشوی دهان با آب نمک گرم و دهانشویه بسیار مفید است.
باید قبول کنیم که شرایط خاص درمان ارتودنسی و گران بودن آن باعث میشود که ما هر گونه درد و ناراحتی را به عنوان یکی از شرایط اورژانسی درمان ارتودنسی در نظر بگیریم و نگران باشیم. اما به خاطر داشته باشید که این روش درمانی شامل فشار دادن دندان ها در جهت های مختلف برای مرتب کردن آنهاست و به همین دلیل احتمال درد یا التهاب یا موارد مشابه در آن وجود دارد. پس بهتر است نگران نباشید و تمامی دستورالعمل های صادر شده از طرف ارتودنتیست را به طور کامل و دقیق انجام دهید.