در این نوشته می خوانید:
همه انسانها در سراسر جهان همواره خواهان زیبایی بیشتر هستند. این زیبایی می تواند با عمل های جراحی زیبایی مانند جراحی بینی، فک و گونه ایجاد شود و یا با درمان ارتودنسی و رفع ناهنجاری های دندان. گاهی اوقات افراد تمایل دارند هم اقدام به جراحی زیبایی بینی کنند و هم تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند، اما نمی دانند انجام کدام یک از این عمل های جراحی اولویت بیشتری دارد. آیا باید قبل از انجام جراحی بینی اقدام به ارتودنسی کرد یا بعد از آن؟ به طور کلی متخصصین ارتودنسی توصیه می کنند افراد قبل از اقدام به انجام جراحی بینی تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند، زیرا احتمال دارد نتایج درمان ارتودنسی روی جراحی بینی تاثیر گذار باشد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا بیشتر با دلایل این امر آشنا شوید.
اقداماتی که طی درمان ارتودنسی برای بیمار اتفاق می افتد روی شکل لب، گونه و صورت افراد تاثیر گذار است و ممکن است تا حدودی باعث ایجاد تغییراتی شود. به عنوان مثال؛ در صورتی که برای درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن برخی از دندان ها باشد این امر می تواند کمی لب ها را به سمت داخل حرکت دهد و در نتیجه روی شکل بینی تاثیر بگذارد. به همین دلیل چنانچه قبل از اقدام به درمان ارتودنسی، جراحی زیبایی بینی انجام شود، ممکن است در طول مدت درمان ارتودنسی این تأثیرات روی شکل بینی به قدری زیاد باشد که فرد مجبور شود مجدداً بینی خود را جراحی کند.
همانطور که در قسمت قبل نیز به آن اشاره شد، در صورتی که در ابتدا فرد تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، هم لبخند زیبا خواهد داشت و هم تنها با یک بار انجام عمل جراحی می تواند بینی خود را به فرم دلخواه درآورد. اما اگر جراحی بینی قبل از ارتودنسی انجام بگیرد، بیمار گاهی مجبور خواهد شد یک بار دیگر برای ترمیم بینی خود هزینه کند و در نتیجه این کار از نظر اقتصادی به صرفه نیست.
هنگامی که فرد تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرد، در اثر مراحل درمان تغییراتی مانند تغییر فرم لب ها، تغییر تقارن بین لب ها و بینی و همچنین تغییر زاویه بین بینی و لب ها نیز اتفاق می افتد. هنگامی که فردی برای جراحی زیبایی بینی اقدام می کند فاصله بین لب و بینی یک مسئله مهم برای جراح زیبایی بینی خواهد بود و جراح فاصله نهایی بین لب ها و بینی را پس از انجام جراحی بینی پیش بینی می کند. بنابراین چنانچه در اثر درمان ارتودنسی فاصله بین لب ها و بینی و همچنین زاویه آن ها دستخوش تغییرات شود، این مسئله می تواند نتیجه جراحی بینی را با شکست روبرو کند.
به همین دلیل توصیه می شود در ابتدا بیمار تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد تا تغییری در فاصله بین لب و بینی بیمار رخ ندهد و پس از آن اقدام به جراحی زیبایی بینی نماید. بنابراین بیمار می تواند اطمینان داشته باشد که پس از انجام جراحی بینی و درمان ارتودنسی هم لبخندی زیبا خواهد داشت و هم یک بینی خوش فرم و دلخواه.
مطابق با نظر متخصصین ارتودنسی بهتر است بیمار در ابتدا درمان ارتودنسی را آغاز کند و پس از گذشت دوره درمان و اتمام آن اقدام به جراحی زیبایی بینی نماید. با این حال در برخی مواقع در صورتی که بیمار بنا به دلایل خاصی قصد داشته باشد در ابتدا جراحی بینی داشته باشد و سپس تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، باید با هر دو متخصص ارتودنسی و جراح زیبایی مشورت نماید. در این حالت ممکن است متخصص ارتودنسی به خاطر شرایط خاص بیمار با محدودیت های ویژه ای روبرو شود و کار دشوارتری در پیش رو داشته باشد، زیرا هنگام درمان ارتودنسی برای انجام تنظیمات براکت ها، روی صورت و بینی بیمار فشار زیادی وارد می شود.
در نتیجه اگر بخیه های جراحی بینی همچنان روی صورت بیمار وجود داشته باشد این مسئله می تواند به بیمار آسیب وارد کند و یا او را مورد آزار قرار دهد. بنابراین می توان گفت زمان مناسب برای انجام جراحی بینی حدود ۶ ماه تا ۲ سال و نیم پس از اتمام کار درمان ارتودنسی خواهد بود.
مشکل اوربایت که نوعی مال اکلوژن محسوب می شود در افرادی وجود دارد که دندان های فک بالا در صورت آن ها جلوتر از دندان های فک پایین به نظر می رسد. به همین منظور این افراد برای درمان بیماری خود و اصلاح ظاهر اقدام به جراحی فک و درمان ارتودنسی می نمایند. این بیماران در صورتی که تمایل داشته باشند جراحی بینی نیز انجام دهند باید انجام جراحی زیبایی بینی را به بعد از جراحی فک موکول کنند و انجام همزمان جراحی فک و بینی به هیچ عنوان به بیماران توصیه نمی شود.
فک بالا از نظر موقعیت کاملاً نزدیک به بینی است. در نتیجه کوچکترین تغییرات فک بالا می تواند روی فرم ظاهری بینی تاثیر گذار باشد. بنابراین اقدام به جراحی فک می تواند نظر بیمار نسبت به انجام جراحی زیبایی بینی را تغییر دهد و حتی ممکن است دیگر نیازی به انجام جراحی زیبایی بینی نباشد. بنابراین یکی دیگر از دلایل توصیه پزشکان به انجام جراحی بینی پس از انجام جراحی فک همین مسئله است.
یکی از روش های درمان جلو بودن فک بالا نسبت به فک پایین استفاده از پروتز چانه است. در این روش پزشک با استفاده از پروتز چانه، فک پایین را کمی به جلو آورده با فک بالا هم تراز می کند و در نتیجه مشکل عقب بودن فک پایین برطرف می شود. این مسئله تاثیر زیادی روی ظاهر افراد دارد و حتی موجب می شود بینی این افراد نسبت به قبل از انجام جراحی فک کوچک تر به نظر برسد. در نتیجه عده زیادی از افراد پس از قرار گرفتن تحت این درمان با استفاده از پروتز چانه، دیگر اقدام به جراحی زیبایی بینی نمی کنند.
همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، جراحی فک بالا تاثیر زیادی روی ظاهر افراد و چهره آن ها خواهد گذاشت. بنابراین متخصصین توصیه می کنند افراد حدود یک سال پس از انجام جراحی فک اقدام به جراحی زیبایی بینی نمایند و به هیچ عنوان توصیه نمی شود که جراحی فک، ارتودنسی و جراحی زیبایی بینی به طور همزمان انجام شود.
یکی دیگر از مشکلات شایع در میان افراد، انحراف و گرفتگی بینی است. در این افراد ابتدا باید مشکلات بینی برطرف شود و سپس به درمان ارتودنسی اقدام شود، زیرا گرفتگی بینی می تواند موجب تغییر شکل فک بالا و فک پایین شده و حتی روی روند رشد فک نیز تاثیر بگذارد. این مسئله می تواند موجب شود افراد تنفس دهانی داشته باشند. تنفس دهانی یکی از دلایل تغییر شکل فک بالا به سمت جلو و تغییر شکل فک پایین به سمت عقب است و در نتیجه این امر دندان های بیمار کمی نامرتب شده و حتماً به درمان ارتودنسی نیاز خواهد داشت. توجه داشته باشید درمان انحراف بینی نسبت به ارتودنسی در اولویت قرار دارد و به هیچ عنوان توصیه نمی شود در این افراد ارتودنسی همزمان با جراحی بینی صورت بگیرد.
توجه داشته باشید افراد مبتلا به انحراف بینی در ابتدا باید مشکل انحراف بینی را برطرف نمایند. سپس در صورتی که دچار جلو بودن و یا عقب بودن فک هستند، جراح فک این مشکل را درمان می کند. پس از این مرحله در صورت نامنظم بودن دندان ها متخصص ارتودنسی وارد عمل می شود و به عنوان آخرین مرحله زیبایی اقدام به درمان ارتودنسی و مرتب کردن دندان های بیمار می نماید و در نهایت بیمار لبخندی زیبا و فکی خوش فرم با فاصله ای متناسب تا بینی و یک بینی زیبا خواهد داشت.