در این نوشته می خوانید:
وقتی که قصد استفاده از درمان ارتودنسی برای زیبایی لبخند و بهبود وضعیت دندان های خود دارید، احتمالاً دوست دارید بدانید که قطعات براکت ارتودنسی چه نقشی دارند. براکت های ارتودنسی در طی سالیان مختلف تغییراتی به خود داشته اند و امروزه گزینه های متنوعی از جمله براکت های فلزی سنتی و براکت های شفاف و نامرئی در بازار وجود دارد. با توجه به انواع مختلفی که از این ابزارها برای نظم سریع دندان ها استفاده می شود، طبیعتا بخش ها و اجزای آنها هم با یکدیگر متفاوت است.
با در نظر گرفتن این موضوع در ادامه به معرفی قطعات براکت ارتودنسی و همچنین انواع براکت ها خواهیم پرداخت تا درک بهتری از آنها داشته باشید.
براکت های فلزی سنتی دهها سال است که توسط ارتودنتیست ها استفاده می شوند و هنوز هم محبوب ترین گزینه ارتودنسی هستند. این محبوبیت به دلیل سرعت در مرتب کردن دندانها و همچنین مقرون به صرفه بودن آنها از لحاظ اقتصادی است. فلز استفاده شده در این ابزار ها بسیار قوی و محکم است که امکان ترکیب کردن آن با تیتانیوم یا استیل ضد زنگ وجود دارد. معمولاً در همه براکت های ارتودنسی ۳ قطعه اصلی وجود دارد:
قطعات فلزی یا سرامیکی کوچکی هستند که با استفاده از چسب مخصوص به سطح دندان ها متصل می شوند. وجود این چسب برای اطمینان از اتصال مناسب براکت ها به سطح دندان ها ضروری است. این چسب به گونه ای است که پس از اتمام درمان ارتودنسی میتوان براکت ها را از سطح دندان جدا کرد. براکت های فلزی از جنس استیل ضد زنگ هستند اما نمونه هایی به رنگ سفید و از جنس سرامیک یا مواد شفاف هم ساخته شده تا تنوع بیشتری بین قطعات براکت ارتودنسی وجود داشته باشد.
این سیم در واقع با عنوان “Archwire” شناخته می شود. این سیم فلزی است که تمام براکت ها را در دهان شما به هم متصل می کند. این سیم در قوس دندانها خم شده و فشار کنترل شده ای به دندانها وارد می کند. در حقیقت سیم ارتودنسی مهمترین ابزار در بین قطعات براکت ارتودنسی محسوب می شود که فشار وارد به دندان ها به کمک این سیم به وجود می آید.
نوار های الاستیک یا نوارهای لیگاچور (Ligature Elastics) ابزارهایی منعطف برای نگهداری سیم ارتودنسی روی براکت ها محسوب میشوند. بدون وجود لیگاچور اتصال محکمی بین سیم ارتودنسی و براکت ها وجود نخواهد داشت و به همین دلیل عملکرد آنها تحت تاثیر قرار می گیرد.
مواردی که در بندهای قبلی گفته شد به عنوان اصلی ترین قطعات براکت ارتودنسی شناخته می شوند که در براکت های فلزی و سرامیکی کاربرد زیادی دارند. اما ارتودنتیست ها با توجه به شرایط هر فرد ممکن است ابزارهای جانبی دیگری هم به کار ببرند که هر کدام از آنها نقش متفاوتی دارد. این ابزارهای جانبی عبارتند از:
یک وسیله خارجی است که به عنوان تکمیل کننده درمان ارتودنسی مورد استفاده قرار میگیرد و به براکت ارتودنسی کمک می کند تا وضعیت صورت و فک به خوبی تنظیم شود. برخی هدگیر ها برای جمع کردن فک فوقانی استفاده می شوند. این ابزار فک بالا را به جلو و متناسب با وضعیت فک پایین حرکت می دهد. هد گیر ها از یک بند منفرد ساخته شده اند که اطراف گردن فرد را پوشش می دهند و از طرف جلو هم به قسمت جلوی دندانها وصل می شود.
گروه دیگری هم از هد گیر ها وجود دارد که برای قسمت بالای سر و گردن آنها بندهای پلاستیکی در نظر گرفته شده تا فشار کاملی به قسمت فک بیمار وارد کند. هدگیر از جمله حساس ترین قطعات براکت ارتودنسی محسوب میشود و انتخاب نوع آن باید با نظر ارتودنتیست و متناسب با شرایط بیمار باشد.
همانطور که از اسم آنها مشخص است، فنرهایی برای فشار دادن و کشیدن دندان ها در یک جهت خاص هستند. این فنرها به طور کلی به سیم براکت ارتودنسی وصل میشوند و در بین براکت های هر دندان قرار می گیرند. این ابزارها عمدتاً برای بستن یا باز کردن شکاف بین دندان ها استفاده می شوند و به همین دلیل ممکن است کاربرد چندانی نسبت به سایر قطعات براکت ارتودنسی نداشته باشند.
برخی از بیماران به نیروی اضافی نیاز دارند تا دندان ها را مطابق با برنامه ریزی شده به مکان مناسب حرکت دهند. این نیرو توسط رابر بند الاستیک تامین میشود که به براکت ها وصل می شود و دندان ها را در یک جهت خاص حرکت می دهد. استفاده از رابربند منوط به تصمیم متخصص برای حرکت دندان ها بوده و به همین دلیل بیمار هنگام مراقبت از براکت ارتودنسی باید توجه ویژهای به آنها داشته باشد.
با توجه به مروری که به قطعات براکت ارتودنسی داشتیم، بد نیست که به بررسی انواع براکت های ارتودنسی هم بپردازیم تا به شکل مختصر آنها را بشناسید:
در اینجا تلاش کردیم که اطلاعات دقیقی در مورد قطعات براکت ارتودنسی برای شما بیاوریم و در کنار آن انواع براکت ارتودنسی را هم معرفی کنیم تا در انجام درمان خود مشکلی نداشته باشید. اما اگر سوالی دارید می توانید همین الان با ما تماس بگیرید و برای رزرو وقت اقدام کنید.